Refugiați sirieni angajaţi la fast-food ardelenesc

Data actualizării: Data publicării:
fastfood

Printre cei care au ales calea pribegiei sunt şi cinci tineri sirieni de familie bună, care au ajuns acum angajaţi într-un fast-food din România. Numai ei ştiu cum şi-au croit drum pe Mediterană până în Grecia, de unde au fost repartizaţi la un centru de refugiaţi de la noi. Soarta le-a zâmbit şi un conaţional de-al lor cu afaceri la Cluj-Napoca le-a dat o mână de ajutor.

Nayed studia istoria în Siria și lucra la magazinul familiei. În 2014, autorităţile au decis să îl transforme în soldat. Nu a vrut să trăiască ororile luptelor aşa că a lăsat totul în urmă şi a fugit în Europa. Când a ajuns în Grecia a cerut ajutor şi printr-un program pentru tinerii refugiaţi a fost trimis în România.

Este o nouă şansă pentru mine să lucrez şi sper să pot oferi şi eu ceva ţării acesteia la rândul meu,” spune Nayef Alqari, refugiat.

În aceeaşi situaţie este şi Mahmoud. Era student la Economie, când a lăsat Siria în urmă şi a plecat spre o viaţă lipsită de bombe.

Este o şansă pentru mine să îmi construiesc un viitor şi lucrez aici,” spune Mahmoud Kurdi, refugiat.

Un sirian care are un fast-food la Cluj-Napoca a vrut să îşi ajute conaţionalii şi i-a angajat la el. Refugiaţii au închiriat locuinţe şi dau semne că se acomodează şi cu oraşul şi cu shaormeria.

Ne-am împrietenit foarte, foarte repede cu ei și am observat că se descurcă bine, au înțeles repede limba română. Noi ca și oraș, ca și țară, trebuie să dăm un exemplu de toleranță,” povestește Vlad Chifor, manager fast-food.

Clienţii restaurantului ar putea fi serviţi pe viitor de şi mai mulţi refugiaţi. Patronul sirian vrea să ajute şi alţi tineri care şi-au părăsit ţara de teama războiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
familie refugiati sirieni in romania
Refugiații sirieni se plâng de șpăgile din spitalele românești
sirieni
17 sirieni prinşi de poliţiştii de frontieră
Partenerii noștri