Reguli noi pentru creditele bancare

Data publicării:
banca client

Bancherii nu vor mai putea să-i lase pe oameni fără casele luate pe credit, înainte să găsească soluţii de reducere a ratelor pentru restanţieri, prevede proiectul iniţiat de Protecţia Consumatorilor.

„Până acum banca putea să execute clienţii doar în baza contractului, acum va trebui să dovedească în instanţă că au încercat să negocieze cu clienţii, să facă o rescadenţare şi executarea ar fi o ultimă măsură”, spune Ana-Maria Masoud, reprezentanta unei asociaţii de clienţi ai băncilor.

Chiar dacă ajunge la executarea silită, clientul va avea încă o şansă să facă rost de bani, potrivit aceluiaşi proiect.

„Îi oferă consumatorului posibilitatea să aibă la dispoziţie 6 luni pentru a-şi vinde imobilul, timp în care dacă nu se va găsi o soluţie, creditorul va începe lansarea procedurii de executare silită”, spune Bogdan Marcel Pandelică, preşedintele ANPC.

Băncile nu vor mai putea să vândă creditele către recuperatori de datorii fără să-i anunţe mai întâi pe restanţieri. Iar recuperatorii nu vor mai putea să-i hărţuiască pe datornici.

Clienţii vor fi feriţi de creşterile de comisioane şi dobânzi nejustificate, iar banca va trebui să le ceară acordul pentru orice modificare. Mai mult, băncile vor fi obligate să lase răgaz clienţilor să compare ofertele de credite până la semnarea contractului.

Singurele comisioane admise într-un contract de credit sunt, în principal, două: comision de analiză, care este în sumă fixă, apoi mai poate fi un comision de administrare sau comision de cont curent”, spune Irina Chiţu, specialist financiar.

Actualul proiect de ordonanţă nu mai pomeneşte nimic despre darea în plată, aşa cum apărea într-o versiunea anterioară. Noile reguli se vor aplica doar contractelor ipotecare încheiate după aprobarea ordonanţei, nu şi celor vechi.

Pentru cei care nu-şi mai pot achita ratele la bancă şi nici nu ajung la vreo înţelegere cu banca, atunci Parlamentul rămâne singura speranţă - aici urmează să fie rediscutată legea dării în plată, cea care ar permite cheile de la casă către bancă şi astfel să scape de restul datoriei.

Bancherii se feresc deocamdată să spună dacă sunt de acord cu proiectul de ordonanţă şi vor cere lămuriri de la Protecţia Consumatorilor. Peste 70.000 de români au restanţe la plata creditelor garantate cu imobile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri