Religia poate fi studiată în şcoli doar la cerere

Data publicării:
manuale religie

Astfel, cererile trebuie completate doar dacă se doreşte studierea acestei discipline, potrivit deciziei Curţii, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, notează avocatnet.ro.

Decizia CCR nr. 669/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015 şi se aplică de la aceeaşi dată. „Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimțirea tacită sau refuzul expres”, explică judecătorii în Decizia nr. 669/2014. 

Ministrul Educației, despre ora de religie: În primul rând, trebuie respectate legea şi Constituţia

În 12 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

La o zi după decizia Curţii, reprezentanţii Patriarhiei spuneau despre aceasta că este „discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”.

Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare Senatului, în care solicita respingerea proiectului de lege prin care elevii nu mai sunt obligaţi să participe la ora de religie. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de învăţământ a Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri