REPORTAJ EXCLUSIV Digi24 | Cum se trăiește în pușcăriile din țară

Data publicării:
Închisoare, gratii
Foto: GettyImages

Graţierea propusă de Ministerul Justiţiei ar fi al treilea act de clemenţă colectivă adoptat de statul român după Revoluţie. Ultima graţiere, cea din 2002, nu a avut însă deloc efectele aşteptate. Unu din cinci deţinuţi eliberaţi atunci s-a întors în penitenciar, în cel mult un an. Tot în acelaşi interval de timp locurile eliberate din închisori au fost din nou ocupate, ba chiar s-a înregistrat un surplus. Actualul proiect de ordonanţă privind graţierea a născut deja aprige controverse. Digi24 a filmat în mai multe penitenciare din ţară condiţiile în care stau deţinuţii.

Penitenciarul Poartă Albă

Ziua în penitenciarul Poarta Albă începe la 07:30, odată cu apelul la care sunt număraţi deţinuţii. Iau trei mese, la ore fixe, iar mâncare este adusă pe rând la celule. Cei mai mulţi îşi fac provizii în camere.

Uitaţi, aici ţinem fructele, aici sunt fructe, aici sunt hainele. Haine!”, arată reporterului Digi24 unul dintre deținuți scoțând niște sacoșe și o geantă de sub pat.

Deţinuţii se plâng, în marea lor majoritate, de condiţiile în care îşi duc pedeapsa. Bărbatul mai are câteva luni de stat la Poarta Albă şi chiar dacă stă în una dintre cele mai cochete şi curate celule, tot are nemulţumiri.

„Unii colegi ai mei s-au îmbolnăvit de o anumită bacterie, patru colegi, şi mi-era frică că mă îmbolnăvesc şi eu, pentru că nu sunt condiţii de depozitare a hainelor, a alimentelor şi nici mese, nici scaune. Ne batem pe două mese”, spune Gheorghe Maur.

„Spaţiul de deţinere este foarte mic, cu 30 de deţinuţi în condiţiile în care afară sunt 40 de grade, nu ţi se acordă asistenţă medicală la timp şi multe altele”, se plânge un alt deținut, Marian Antohi.

La polul opus, sunt unii deţinuţi care consideră că viaţa şi condiţiile din penitenciar nu sunt atât de rele pe cum par. Fac sport, cântă la chitară, citesc sau completează integrame până la stingere. Îşi acceptă pedeapsa, mai păstrează legătura cu cei dragi. Este cazul lui Ciprian Todici, care a ajuns în spatele gratiilor din cauza drogurilor.

Depinde de datoria ficăruia în parte, depinde cum se gospodăreşte. Poţi să iei măsuri să aranjezi locul de deţinere. Ca acasă, pentru că în prealabil asta este casa noastră, nu? (...) Eu, unul, personal, am spaţiul meu, acel spaţiu pe care îl ai”, spune Ciprian Todici.

La Poarta Albă sunt acum încarcerate aproximativ 1.600 de persoane, în regim deschis şi semideschis. Reprezentanţii penitenciarului spun că nu toţi deţinuţii de acolo trăiesc în aceleaşi condiţii.

Sunt anumite camere de deţinere din penitenciar unde nu se poate asigura standardul de cazare referitor la suprafaţă şi cubaj. Există în aceste câteva camere de deţinere, sunt cazaţi peste 30 de deţinuţi pe trei rânduri de paturi, însă am reuşit să asigurăm câte un pat individual. Poarta Albă depăşeşte nivelul normal de cazare. (Reporter: Bănuiesc că nu stau în toate camerele aşa cum am văzut şi noi.) Nu, v-am spus, sunt cazuri izolate”, dă asigurări Gabriel Botezan, purtătorul de cuvânt al penitenciarului de la Poarta Albă.

Penitenciarul Poarta Albă este recunoscut, însă, şi pentru VIP-urile care au ajuns acolo în ultimii ani: George, Giovani şi Victor Becali, Cristian Borcea sau Miron Mitrea. Reporterii Digi24 nu au avut acces, însă, în zona în care sunt cazaţi aceştia.

Penitenciarul Satu Mare

Penitenciarul din Satu Mare este cel mai aglomerat din ţară. Grad de ocupare - 200 la sută! Deserveşte trei judeţe: Bihor, Satu Mare şi Sălaj, iar aici sunt încarceraţi deţinuţi care au comis infracţiuni minore.

„La şase metri cubi de aer, capacitatea este de 492 de locuri. Iar la 4 metri pătraţi, standard european pentru condiţii minime, este de 235 de locuri. Or, azi avem 493 de deţinuţi”, arată comisarul-șef Petru Romeo Poiană, directorul penitenciarului Satu Mare.

Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: „Aşa arată o celulă din Penitenciarul Satu Mare. Are o suprafaţă de 8,15 metri pătraţi şi, conform normelor europene, aici pot fi încarcerate maximum două persoane. După cum vedeţi, însă, aici trăiesc şase persoane”.

Nu de puţine ori, deţinuţii au dat în judecată statul român pentru condiţiile din penitenciarul Satu Mare şi au câştigat.

La penitenciarul Satu Mare în 2016 au fost câştigate la CEDO un număr de 39 de plângeri”, spune comisarul-șef Petru Romeo Poiană.

Totuşi, penitenciarul a cunoscut perioade şi mai aglomerate. Înainte de 1990 la Stau Mare erau încarcerate peste 1000 de persoane, adică de două ori mai mult decât astăzi.

Penitenciarul Codlea

Televizor cu ecran plan, cafetieră, radio, fotografii cu cei dragi. Iar la geam câteva bucăţi de salam uscat lăsat în aerul rece de afară, ca să nu se strice. Este imaginea uneia dintre celulele Penitenciarului Codlea. Deţinuţii încearcă să îşi facă viaţa cât mai uşoară.

„Întreţinem camera aşa cum se poate. Fiecare contribuie cu ce poate, în funcţie de domeniul în care lucrează. Dacă e tâmplar mai repară un scaun, ceva, dacă e la spălătorie, menţinem lenjeria şi tot ce însemană perdele, perdeluţe, feţe de masă, carpete, covoare unde este cazul”, povestește un deținut.

Toaleta e în cameră, iar deţinuţii au găsit o soluţie pentru ca aerul să fie totuşi respirabil. Au acoperit ţeava de scurgere cu o sticlă. Nu au ce să facă însă în privinţa spaţiului.

„Stăm într-o cameră destul de mică 30 de inși, facem baie la comun”, povestește un alt deținut.

„Unde sunt eu cazat, într-o cameră de munci, suntem în momentul de faţă 10 persoane într-o cameră de aproximativ 20 de metri pătraţi. Este un grup sanitar, un wc, o singură chiuvetă, o cădiţă de duş”, arată un alt deținut.

Pe holuri, deţinuţii au acces la telefoane, au sală de lectură, dar şi o capelă. Penitenciarul Codlea are regim deschis sau semideschis.

Cele mai grele condiţii de detenţie sunt în Secţia 4 a penitenciarului, improvizată în hala unui fost depozit.

Încă suntem în marea majoritate a camerelor cu paturi suprapuse pe trei niveluri. Avem supraaglomerare, supraaglomerare pe deschis și semideschis”, spune Cătălin Bacrău, șeful serviciului pentru regim penitenciar. „Facem frecvent solicitări de transfer”, adaugă reprezentantul închisorii.

Penitenciarul Codlea are 600 de locuri şi 580 deţinuţi care sunt cazaţi permanent acolo. Alţi 50 muncesc în zonă şi îşi petrec noaptea în puşcărie doar din când în când.

În toate penitenciarele vizitate de jurnaliştii Digi24 deţinuţii aşteaptă ştirile seară de seară şi fac pariuri - trece sau nu trece graţierea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri