Restaurant cu istorie de 100 de ani

Data actualizării: Data publicării:
restaurant constanta

Unul dintre restaurantele din Constanţa era, în prima parte a secolului al XX-lea, preferatul unor scriitori renumiţi: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Alexandru Vlahuţă. Localul, vechi de peste 100 de ani, şi-a recăpătat aerul bonom cu ajutorul unui investitor din Bucureşti, după ce devenise de nerecunoscut în anii comunismului.

Istoria localului începe în 1903, când negustorul grec Gheorghe Hrisicos inaugura cu fast, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, un hotel de lux. Casa Hrisicos a ajuns repede în topul preferinţelor elitei bucureştene care îşi petrecea vacanţele pe litoral.

Doina Păuleanu, scriitoare: „Caragiale venea adeseori şi cu drag la Constanţa. Aici se întâlnea cu Delavrancea, Vlahuţă. Ei înşişi frecventau adesea Constanţa şi litoralul Mării Negre, iar uneori rămâneau îndelung de vorbă în jurul unui pahar cu vin.”

La parterul clădirii funcţiona restaurantul care îmbina meniul pescăresc cu bucătăria internaţională, pentru clienţi cosmopoliţi.

Doina Păuleanu, scriitoare: „Restaurantul este frecventat de lumea bună din varii domenii ale vieţii sociale.”

Camerele de la etaj aveau ferestre mari şi balcoane cu privelişti superbe.

Iulia Stanciu, reporter Digi24: „La începutul secolului trecut, scriitorul Barbu Stefănescu Delavrancea şi politicianul Take Ionescu au ţinut discursuri publice de aici, de la acest balcon. Apoi, între anii 1941 şi 1944, era locul preferat al comandanţilor germani, care supravegheau operaţiunile militare de la malul mării.”

După întoarcerea armelor, în 1944, apartamentul cu balcon, unde a stat şi Regele Carol I, a fost ocupat de comandantul militar sovietic. Naţionalizarea avea să transforme locul într-un hotel de mâna a doua, cu bar de noapte pentru marinari, prostituate şi interlopi. După Revoluţie, degradarea a continuat până când un om de afaceri a redat clădirii grandoarea pierdută.

Dragoş Panait, investitor: „Am încercat să păstram patina timpului pe întregul restaurant. Pentru acest lucru am contractat două surori, două pictoriţe. Am studiat puţin nuanţele şi tendinţele care au fost la acea vreme.”

Lucrările de reabilitare au durat patru ani şi niciun detaliu nu a fost trecut cu vederea.

Dragoş Panait, investitor: „Toate decoraţiunile de faţadă şi toate încadramentele ferestrelor, care se pot observa la partea de etaj doi, noi le-am returnat şi le-am păstrat acelaşi stil pe care l-au avut atunci. Cupola a rămas aceeaşi, pe care am reabilitat-o, dar sub aceeaşi formă.”

Acum, în restaurant au loc spectacole care redau atmosfera antebelică. Urcă pe scenă şi personajele din scenetele lui Ion Luca Caragiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri