Reţeaua spaniolă a cerşetorilor români

Data publicării:
eurocenti monede
Eurocenti. Foto: GettyImages

Discuţie reporter – cerşetor român:

- De unde ești?

- Din Constanța.

- Și cine te-a adus aici ?

- Eu singur.

- Singur? Așa ai nimerit direct Madridul ?

- Eh, cu băieții cu care am venit și noi.

Zeci de români ajung anual în Madrid cu promisiunea unui loc de muncă. Cei care îi racolează îi trimit, însă, pe stradă, unde cerşesc şi spală parbrize. Îi întâlneşti în aproape fiecare intersecţie.

„Am venit la muncă şi la muncă mi-au tras ţeapă”, spune unul dintre ei. „Sunt unii care i-au adus să cerşească pentru ei...”, completează bărbatul care ceşeşte pe stradă.

Într-una dintre cele mai vizitate zone din Madrid, o româncă are deja vechime în cerşetorie.

„Această tânără poate fi întâlnită de cei care trec pe aici prin centrul Madridului în fiecare zi. Fie iarna, fie vara, de la orele dimineții şi până târziu în noapte. Şi ea respectă regula nescrisă pe care o putem întâlni între cerşetorii veniţi din România. Nu spune că ar fi fost adusă de cineva şi nu recunoaşte faptul că este pusă la muncă, exploatată de grupurile organizate care aduc, în fiecare an, aici, în Madrid, sute de persoane pentru a cerşi”, transmite cortespondentul Digi24.

Discuţie reporter - cerşetor român:

- Ai mai fost în România?

- Cum să nu ?

- Mergi și vii?

- Păi cum?

- Vii numai vara?

- Păi eu vin, stau 2-3 luni și apoi plec acasă.

- De unde ești, din România?

- Din Medgidia.

- Și copii mai ai?

- Nu mai am.

- Dar ai avut.

- Am avut, dar i-am lăsat aici.

Anual, poliția din Spania eliberează zeci de români forţaţi să cerșească, să fure sau să se prostitueze. Găsirea celor care organizează aceste reţele de trafic de persoane este, însă, complicată. De cele mai multe ori, victimele îşi retrag plângerile după ce familiile lor din Romania sunt ameninţate de traficanţii de persoane.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri