RETROSPECTIVĂ 2014| Gruia Stoica, din topul bogaţilor, direct în arest

Data publicării:
gruia stoica 480567001

Gruia Stoica este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, proprietarul Grupului Feroviar Român. În ianuarie 2014, chiar în ziua în care ar fi trebuit să afle dacă a câştigat o licitaţie de 100 milioane de euro, Gruia Stoica a ajuns la DNA, cu mâinile încătuşate. S-a întâmplat după mai multe ore de percheziţii ale procurorilor DNA în locuinţa omului de afaceri, unde au fost găsite probe care demonstau că Gruia Stoica a dat mită pentru a câştiga licitaţia pentru cel mai mare contract de transport carbune pe calea ferata din România.

Gruia Stoica i-a oferit avocatului Doru Boștină 3.000.000 de euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă SA, în scopul divulgării (...) prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației, potrivit comunicatului DNA. 

Licitaţia al cărei beneficiar urma să fie Grupul Feroviar Român a fost organizată de Complexul Energetic Oltenia. Procurorii îl acuză pe patronul GFR că i-ar fi dat 3 milioane de euro mită avocatului Doru Boştină ca să-i spună ce contra-oferete au competitorii de la licitaţie.

Avocatul a fost şi el adus la DNA pentru explicaţii. N-a fost prima sa vizită la cartierul general al luptei anti-corupţie. În august 2013, Doru Boştină a fost exclus din baroul Bucureşti dupa o condamnare definitivă la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi uz de fals. După ore lungi de audieri, Gruia Stoica a ieşit de la DNA aşa cum a intrat. Cu mâinile legate, dar şi cu un mandat de reţinere, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi de la Gruia Stoica, avocatul Doru Boştină urma să ia legătura cu diverşi oameni din Ministerul Transporturilor care puteau afla cu ce ofertă vine CFR Marfă, principalul adversar al GFR la licitaţia pentru transportul cărbuneluiu de la Complexul Energetic Oltenia. Procurorii îi ascultau de multă vreme telefonul lui Gruia Stoica şi astfel au aflat cum plănuia acesta să cumpere bunăvoinţa unor persoane influente.

"Gruia Stoica: Un transport mare de cărbune.

Doru Boștină: Da.

Gruia Stoica: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo, să trimită un om de-al meu și să-și vadă de treaba lui… la partea asta suntem… șpăgile.

Doru Boștină: Da. Gata."

sursa: referatul DNA

Interceptările telefonice au fost probe solide la dosarul deschis de procurorii anticorupţie pe numele lui Gruia Stoica. În ele apare şi numele fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.

"Gruia Stoica: Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean? (N.R. - fost secretar de stat în ministerul Transporturilor)

Doru Boștină : Fenechiu nu mai are cum...

Gruia Stoica: Aşteptăm! Găureanu era omul lui. Deci, după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.

Doru Boștină: Da. Da."

sursa: referatul DNA

În baza acestor probe, magistraţii au fost dee acord cu arestarea patronului GFR pe o perioadă de 30 de zile. La jumătatea lui februarie, procurorii au finalizat ancheta şi l-au trimis în judecată. Primăvara a început pentru Gruia Stoica cu un proces la Curtea de Apel Bucureşti. Primul termen n-a durat mai mult de cinci minute, cât a fost nevoie ca avocaţii să ceară un răgaz pentru a înregistra înregistrările din dosar.

Patru luni a stat prosperul om de afaceri după gratii. În mai, a avut câştig de cauză la Instanţa Supremă şi a fost plasat în arest la domiciliu. Le ieşirea din arest, omul de afaceri declara: "Primul lucru - mă duc să-mi văd copilul. Zic eu că într-o parte mi s-a dat oarecum dreptate pt ca cred în instituțiile statului puternice care au...îi protejează Pe cetățenii lor, dar nu instituții care să îi inhibe și care să nu le mai dea dreptul de a crea, de a visa și de a spera."

Speranţa a fost cea care l-a făcut pe Gruia Stoica să încerce să scape şi de arestul la domiciliu. A contestat măsura la Curtea Supremă şi le-a spus judecătorilor că licitaţia pentru care este anchetat a fost declarată legală în instanţă.

În sala de judecată, Gruia Stoica şi-a construit un portret de om de afaceri prosper, de care depinde soarta a mii de salariaţi: "Mi-am asumat crearea Grup Feroviar Român şi crearea unei coloane vertebrale de fier de la Marea Nordului la Marea Egee. Am pus steagul României în nouă ţări. Am nouă mii de angajaţi. Mi-am neglijat familia pentru că am vrut să arăt următoarelor generaţii că se pot aduce bani în ţară."

Mediatizarea excesivă a dosarului a fost motivul pentru care patronul GFR a cerut ca procesul său să se mute la Curtea de Apel Ploieşti. Şi aşa s-a întâmplat. 

Nu este singurul scandal pentru care Gruia Stoica a intrat în atenţia opiniei publice. Eşecul răsunător al privatizării CFR Marfă l-a făcut în 2013 cap de afiş. Sub mandatul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor, el a câştigat cursa pentru privatizarea companiei feroviare de stat, fără a depune însă garanţii solide că vânzarea se va finaliza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri