Revoltă într-o comună din Botoșani din cauza unei petreceri care nu a mai avut loc

Data actualizării: Data publicării:
protest corni

Au fost proteste într-o comună din Botoşani pentu că primarul - ales în vară - nu a organizat o petrecere tradiţională de Anul Nou. Revolta petrecăreţilor din Corni a pornit de la tradiţionalul festival al obiceiurilor organizat în comună. Anul acesta, oamenii nu s-au mai putut aduna să petreacă, deoarece nu au primit acordul primarului.

E revoltă de două zile în comuna botoşăneană Corni. Sute de oameni au ieşit în stradă pentru că primarul pe care tocmai l-au ales nu le-a organizat în ajun de Anul nou petrecerea tradiţională cu obiceiurile locului, deşi le promisese că o va face. Aseară, oamenii l-au huiduit pe primar minute în şir şi i-au cerut demisia.

Aproape 100 de localnici din comuna Corni, judeţul Botoșani, încă protestau, luni după-amiază, în fața Primăriei, supărați că primarul nu a organizat un festival de datini și obiceiuri pe 31 decembrie, deși le promisese asta în campania electorală de anul trecut.

Duminică, localnicii au protestat în fața casei primarului, unde au aruncat cu ouă, iar luni aproape 400 de oameni s-au adunat la Primărie.

S-a umplut paharul. Începând de la date și obiceiuri care se organizază în fiecare an din moși strămoși cu formații de dansuri, el nici măcar nu a vrut să iasă să discute pe 31 cum se obișnuiește”, spune o localnică.

„N-a vrut să organizeze nimic, să pună o scenă, să primească jocurile, să-I autorizeze, nimic”, întăreşte o alta.

„Demisia, vrem să-l dăm jos!”, strigă un bărbat.

„Am copii mai mici care au învățat urătură, s-au muncit și trebuiau să iasă să spună urătura, s-au dus copiii înapoi acasă!”, explică o femeie.

Localnicii spun că refuzul primarului de a se preocupa de tradiții și obiceiuri a umplut paharul, în condițiile în care au oricum foarte multe lipsuri în comună, plătesc taxe și impozite, dar nu au drumuri asfaltate și nici măcar un cămin cultural unde să se organizeze evenimente.

Asta le-a și explicat primarul, luni: căminul cultural este în renovare și, prin urmare, nu a putut obține autorizație de la ISU, deci nu avea motive să aloce bani pentru un astfel de festival. În plus, toate motivele ar fi fost legate de siguranță în principal: sub măștile tradiționale de Anul Nou s-ar fi putut ascunde oricine cu intenții nu tocmai bune, spune primarul.

Primarul comunei spune că oamenii au cerut amplasarea unei scene în centrul localităţii, dar că organizatorii, adică o parte dintre săteni, nu şi-au luat toate măsurile de siguranţă.

Dorel Dorneanu, primarul comunei Corni: „Această scenă și acel loc îngust care este acolo nu este specific pentru a organiza aceste jocuri... neavând spațiu, neaevând autorizație... autorizații de la Poliție, de la ISU și autorizația de la Jandarmerie”.

În plus, primarul comunei are şi alte temeri. „Aveam totul organizat, acu nu mai știe omul care organizează cine este mascat, vin tot felul de măști, se ascund tot felul de oameni dubioși, nu-s înregistrați nicăieri, sub o mască de aia de urs vine unul mascat sau un terorist și face ceva, cine răspunde în comuna asta, aruncă o petardă, face ceva”, a explicat Dorel Dorneanu.

Niciun argument nu i-a convins pe protestatari, care i-au cerut demisia. Primarul susține că nu are niciun motiv să demisioneze, mai ales că în vara anului trecut a fost ales de 70 la sută dintre localnici.

Corni este o comună cu 6.000 de locuitori, iar protestatarii l-au anunțat că nu vor renunța așa ușor. Deja au început să strângă semnături pentru a organiza un referendum prin care să-l demită.

Primarul promite că după finalizarea lucrărilor de la căminul cultural și angajarea unui director artistic va organiza din nou acest festival.

Edilul conduce comuna din 2008.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri