Risc de accident în cazul celor care ascultă muzică pe stradă

Data publicării:
casti3d

Difuzoare mai mici sau mai mari. Albe, negre sau viu colorate. Căştile aproape că nu lipsesc din urechile niciunui tânăr. Le poartă când se plimbă, când trec grăbiţi strada sau când vorbesc la telefon.

În teorie, e simplu. Eşti atent, iar ţie oricum nu ţi se poate întâmpla nimic. Cei care gândesc așa nu-și dau seama că se află în pericol.

„Atunci când alergi, spre exemplu, te plimbi sau asculţi muzică, îi dai comandă unei părţi a creierului să perceapă acea muzică. Cealaltă parte face ceea ce faci atunci. Şi nu poţi să le faci pe amândouă sută la sută”, spune Richard Lichenstein, cercetător la Universitatea de Medicină Maryland.

Potrivit cercetătorilor, atenţia pietonilor scade cu 70% atunci când îşi pun căştile în urechi.

„Am un văr care a făcut un accident din cauza asta. Era pe trecere, n-a auzit că un om avea viteză şi n-a avut timp să oprească. Sfatul ar fi să aibă o cască băgată”, spune un pieton.

„Claxoanele le aud. Le aud bine. Când traversez mă uit bine. Stânga şi dreapta”, spune alt pieton.

În România mor aproape 800 de pietoni în fiecare an, adică doi în fiecare zi. În trei cazuri din zece, trecătorii îşi pierd viaţa pentru că nu aud ce se întâmplă în jurul lor. Cercetătorii americani susţin că în ultimii şase ani, în toată lumea, numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri care ascultă muzică pe stradă a crescut de trei ori. În peste 30% din situaţii, martorii declară că victima avea căști în urechi.

Sfaturile poliţiştilor

- La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou.

- Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

sursă: campania Poliţiei pentru reducerea accidentelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri