Risc de cutremur. Ce se întâmplă cu proprietarii locuinţelor şubrede

Data actualizării: Data publicării:
bloc bulina

Autorităţile vor să intre cu forţa peste proprietarii din blocurile cu bulină. Proiectul este în dezbatere publică şi vizează peste 4.000 de oameni doar în Bucureşti. Aceştia stau în peste 700 de clădiri şubrede, care nici măcar nu pot fi asigurate. Situaţia este îngrijorătoare în toată ţara, cu atât mai mult cu cât doar 20% din locuinţe sunt asigurate obligatoriu. Pentru a-i convinge pe români să-şi facă poliţe, asiguratorii propun ca oamenii să beneficieze de reduceri la impozite.

Locatarii vor fi anunțați cu o lună înainte de începerea lucrărilor, iar dacă refuză să plece, atunci autoritățile vor apela la instanță.

„Proprietarii apartamentelor din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic vor fi evacuaţi temporar prin ordin semnat de primar. Aceştia vor fi obligaţi să se mute în locuințe de necesitate puse la dispoziție de primărie. Locatarii mutați vor achita costul întreținerii noii locuințe, nu și chiria”, relatează Gabriel Bălaşu, reporter Digi24.

Problema este că locuinţele de necesitate sunt insuficiente. De exemplu, în Capitală sunt doar 128 din care 41 sunt deja ocupate.

Doar în Bucureşti sunt 374 de clădiri expertizate tehnic si încadrate în clasa I de risc seismic.

În cazul unui cutremur cu magnitudine peste 7 pe Richter, poliţele obligatorii ar acoperi 775 milioane de euro, în timp ce pagubele totale în ţară ar ajunge la 6 miliarde de euro. Specialiştii nu ştiu cât din această sumă este acum acoperită de asigurări obligatorii sau facultative.

Vor fi acele locuinţe care vor fi avariate major, nelocuibile sau cu avarii structurale. Vor fi zeci de mii, dar nu sute de mii”, spune Aurel Badea, expert al Uniunii Naţionale a Asiguratorilor.

Doar 20% dintre toate locuinţele din România au asigurare obligatorie. Adică 1,7 milioane de locuinţe.

Teoretic, amenda pentru cei care nu îşi fac asigurare obligatorie este de 500 de lei. Practic, primăriile nu dau amenzi. O variantă ar fi acordarea unei reduceri la impozit pentru aceia care fac dovada poliţei obligatorii, spun asigurătorii. Propunerea lor va fi trimisă Ministerului Finanţelor.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri