Românce, victime ale traficului de persoane de la 14 ani

Data actualizării: Data publicării:
trafic de persoane foto

La vârste la care s-ar mai putea juca cu păpuşi, sute de fete din România devin victime ale reţelelor de prostituţie. Dacă reuşesc să scape de traficanţii de persoane, ele ajung în centre ultrasecurizate, unde sunt păzite non-stop. Jurnaliştii Digi24 au pătruns într-un astfel de centru, în care fetele sunt protejate de proxeneţi.

Claudia avea doar 14 ani când a fost racolată. Proxenet i-a fost o prietenă de acceaşi vârstă cu ea. Calvarul a durat câteva luni. 

Într-o noapte m-a încuiat în cameră şi mi-a zis vezi că o să vină cineva la tine. A intrat un bărbat, eu am întrebat-o pe fata aia ce e cu el şi a zis că l-a adus ca să facem prostituţie. Am zis că nu vreau, m-am agitat, am vrut să fug, să sun la poliţie, dar mi-a luat telefonul”, a spus o victimă a traficului de persoane.

Tinerele sunt racolate de la 13 ani şi ajung să întreţină relaţii sexuale cu cel puţin patru clienţi pe zi. După ce împlinesc 18 ani, unele dintre ele ajung direct pe piaţa din Marea Britanie, un adevărat paradis al traficanţilor de persoane. Pentru o noapte cu o româncă străinii sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult de 500 de euro.

Săptămânal circa trei autocare pornesc din Bucureşti traversează România, Europa, transportând oameni care pleacă din ţară cu gândul că merg la muncă, iar realitatea de acolo este cu totul alta şi ajung să fie traficate”, a explicat Lorena Rusovan, directoarea executivă a fundaţiei

Cei care reuşesc să le smulgă pe copile din mâinile proxeneţilor sunt mereu în alertă, pentru că traficanţii nu s-ar da înapoi de la nimic să-şi recupereze sursa de bani. Adăposturile în care victimele traficului de persoane încep o viaţă nouă sunt adevărate fortăreţe, cu pază continuă, gratii la geamuri şi camere de supraveghere. Pentru „Irina" iadul a început după ce s-a îndrăgostit de un muncitor de la şcoala la care învăţa.

„Am făcut şi prostituţie... pentru droguri. Am intrat efectiv în cercul lui, am început să mă droghez”, a spus o altă victimă.

„S-au folosit şi substanţe halucinogene tocmai ca victima să nu simtă atât de mult ce urmează să se întâmple după care au urmat ameninţările că o să spun tuturor ce ai făcut, au existat filmuleţe făcute”, a explicat psihoterapeutul Mariana Mitrofan.

Peste o mie de astfel de cazuri ajung anual în atenţia autorităţilor. Amploarea exactă a fenomenului nu o cunoaşte, însă, nimeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri