Români exploatați în Italia. Până la 17 ore de muncă zilnic pentru 200 de euro pe lună

Data actualizării: Data publicării:
romani exploatati in italia

35 de români, bărbați și femei, care munceau la o fermă din sudul Italiei în condiții greu de imaginat au fost salvați de carabinieri. Tratați ca sclavii, aceștia erau obligați să muncească zilnic până la 17 ore, fără zile de odihnă, locuiau în condiții mizere și erau plătiți cu doar un euro pe oră, bani din care li se rețineau, ulterior, diferite sume pentru cheltuieli reale sau imaginare.

Românii au fost descoperiți de poliția italiană la o fermă dintr-o provincie săracă din sudul Italiei, în apropiere de Taranto, potrivit La Republica. Toți fuseseră recrutați din România cu promisiunea unui loc de muncă decent.

Erau forțați să muncească până la 17 ore pe zi și trăiau într-o baracă murdară, cu pereți mucegăiți și paturi suprapuse, cu doar șase dușuri la care puteau avea acces doar cinci minute pe zi.

docce
?

Plătiți cu doar un euro pe zi, românii nu încasau însă mai mult de 200 de euro pe lună. După ce primeau banii, erau forțați să returneze o parte din ei, pentru cazare, mâncare și alte presupuse cheltuieli ale angajatorului, inclusiv cheltuieli de transport până în Italia. Cei care se revoltau din cauza condițiilor inumane erau pedepsiți, unii bătuți până la sânge.

Două persoane au fost arestate de carabinieri: fermierul italian de 43 de ani și un român de 25 de ani, care era omul acestuia de încredere. Alți trei români sunt cercetați penal pentru violențe.

Românul de 25 de ani este cel care ar fi recrutat regulat muncitori din țară, garantându-le condiții și salarii bune. Apoi, prin metode de intimidare și chiar violență, acesta își constrângea conaționalii să lucreze în condițiile grele. Când s-a aflat de controalele autorităților, tânărul ar fi agresat doi muncitori, un bărbat și o femeie, suspectați că ar fi fost responsabili de declanșarea anchetei și complici ai polițiștilor, relatează corespondentul Digi24 Sergiu Balaban.

Investigația a început în luna ianuarie 2017, după ce mai mulți români s-ar fi plâns la sindicate de condițiile grele de muncă. Acțiunea a mobilizat zeci de polițiști, un elicopter și mai multe echipe de Carabinieri cu câini special antrenați. Bunuri în valoare de 300 de mii de euro au fost sechestrate de autorități. Potrivit estimărilor, întreaga activitate ar fi permis o evaziune fiscală de circa 3 milioane de euro.

Nu este primul caz de exploatare a românilor în țări ale Uniunii Europene. În luna iulie, 24 de cetățeni români au fost salvați de garda civilă din Spania, de pe o plantație de usturoi unde munceau zilnic, extrem de prost plătiți și ținuți în corturi pe timp de noapte fără niciun fel de condiții de igienă. Tot anul acesta, în luna mai, a ieșit la iveală cazul a zeci de șoferi români angajați de o firmă belgiană de transport, care erau plătiți foarte puțini, erau ținuți mult peste program și obligați să doarmă cu lunile în cabina camionului. În 2016, operațiunea „Vlad Țepeș” a scos la iveală situația a 300 de muncitori români care lucrau pe plantații de portocali din zona Valenciei (Spania) până la 12 ore pe zi, 7 zile din 7, fără forme legale și, de multe ori, fără a primi bani pentru munca prestată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri