România are o divizie de câini antrenați să salveze vieți

Data publicării:
caini salvatori 1

Goran este un ciobănesc belgian malinois şi a trecut cu brio testele de curaj, psihologie şi miros la care a fost supus înainte să fie acceptat la antrenamente. S-a pregătit trei luni, alături de stăpâna sa, şi acum sunt amândoi gata să meargă, voluntari, în misiuni de salvare.

„Căţeii din rasa lui sunt foarte inteligenţi şi au foarte multă energie, aşa sunt genele lor, şi atunci ca să nu sape în curte, trebuie să îi găsim ceva inteligent de făcut”, spune Noemi Hăgan, stăpâna câinelui.

La antrenamente, câinii învaţă să se descurce pe teren şi să transforme în joacă găsirea unui om rătăcit sau rănit.

„Intervine echipajul de prim ajutor care ajunge lângă victimă, care încearcă să o scoată din zonele greu accesibile”, spune Cătălin Militaru, voluntar Crucea Roşie.

„A avut revelaţia că găsind o persoană vie în dărâmătură sau în boscheţi, în natură, el primeşte recompensă o minge sau un butucel”, spune Noemi Hăgan.

În programul de instruire sunt acceptaţi câini indiferent de rasă sau vârstă, atâta vreme cât trec testele iniţiale.

„Câinii sunt antrenaţi de un personal specializat care este şi voluntar de Cruce Roşie al filialei Ilfov”, spune Nicu Mihalache, directorul filialei Ilfov, Crucea Roşie.

Primul curs organizat de Crucea Roşie are ca absolvenţi patru echipe formate din câini şi stăpânii lor.

„Noi tindem măcar la 10 câini să-i avem voluntari, să îi aducem la un standard la care să facă performanţă în căutare şi salvare”, spune Nicu Mihalache, directorul filialei Ilfov, Crucea Roşie.

Spre deosebire de România, unde acest program de instruire este abia la început, Crucea Roşie din Austria colaborează cu 150 de voluntari însoţiţi de câini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri