România degeaba | Primarul care a tăiat ajutoarele sociale

Data publicării:
hajutor

În România sunt sate întregi unde oamenii nu muncesc. Sunt plătiţi de stat să stea degeaba. Sunt aşa numiţii asistaţi social. Sunt aproape 250.000 de români, cât întreaga populaţie a unui judeţ de mărimea Mehedinţiului sau Ialomiţei. Situaţia pare fără ieşire de ani de zile. Sunt oameni care nu au carte, nu au muncit nici măcar o oră în viaţa lor şi unii nici nu vor să o mai facă. Pe de altă parte, statul recunoaşte: şi dacă ar vrea să se angajeze, oamenii nu au unde. Şi mai îngrijorător, o spun chiar primarii, mulţi primesc bani deşi nu merită. Ce e de făcut? Încercăm să aflăm împreună cu autorităţile răspunsul la această întrebare, în campania Digi24- România degeaba.

Iau bani de la stat, dar nu vor să muncească o oră pe zi. Este situaţia în care se găsesc mii de români ce beneficiază de ajutor social si pe care i-am văzut, nu o dată, stând la cârciumă, în timp ce militarii sau pompierii le deszăpezesc iarna drumurile.

Un primar din Botoşani a declarat război leneşilor din oraşul lui. A tăiat dintr-un singur foc banii pentru 300 de oameni care nu vrut să muncească pentru comunitate.

Dacă pentru unii merge treaba, pe alții munca i-a speriat. 300 de localnici din Ştefăneşti, Botoşani, au dat bir cu fugiții. Cum nu au mai venit să sape, să măture sau să curețe șanțurile, primarul le-a tăiat banii de ajutoare.

Andrei Crăciun este unul dintre cei care a pierdut ajutorul social pe o lună, pentru că nu a prestat cele 16 ore de muncă în folosul comunitatii. Are o explicație.

- N-am avut timp să vin, nu-i problemă... asta-i treaba. Ba a plouat, nu a fost vreme... În șapte locuri nu pot să mă împart, doamnă... Mai cu ziua, mai pe la un vecin, mai pe la un neam, nu pot să mă împart în șapte locuri, asta eu recunosc.

„Au fost chemați să-și facă orele de muncă în folosul comunității, cei care nu au venit normal că au pierdut ajutorul social. Au fost unele supărări dar și-au revenit. De la 850 la începutul mandatului acum sunt 597”, spune Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești.

Alţii spun că ar lucra, dar nu le permite sănătatea.

- Cum ar veni 27 de ore, două zile jumate. Eu aș face tot posibilul să muncesc, dar cu atâtea boli pe care le am eu... e mărită inima, stomacul, ficatul, "bancreasul ", am mai multe boli.

Cu toate acestea...

- Ce scrie acolo pe adeverință?

- Apt de muncă.

- Eu dacă mă apuc să mătur și mă aplec amețesc cu totul și mi se rupe, nu mai am aer

Alții au alte scuze.

- Eu înțelegeam, era mai, mai în vârstă și-i dădeam mai ușor, dar ea nu că-i e rușine, că-i e rușine și ușor. Da, chiar a spus că-i e rușine

Oamenii sunt supăraţi foc pe edil.

- La noi aici domn' primar el taie, el omoară, că ești bolnav, ce-l doare pe el, stă în fotoliu acolo că mori, că trăiești.

- Nu e un om înțelegător, dacă ar fi.

De partea cealaltă, cei care muncesc pentru ajutorul social consideră justificată măsura luată de primar.

- Ei stau acasă, vin câte o zi și vor bani.

- Să iasă fiecare la treabă, cum fac eu treabă și muncesc, să facă fiecare.

În Stefănești, la orele prânzului, câţiva oameni se strâng în centrul orașului. Nu fac nimic. Doar stau. De ce nu muncesc?

- Da' ce să facem la primărie aici, ce durere, ajutorul social ni-l taie, ne taie tot, vor să muncim, să muncim unde muncești, avem șase clase.

- Cine să te angajeze, te ia în râs, îți dă 4-5 milioane la o lună, ce faci cu ei?

Norma de lucru este între două și șapte zile de muncă pe lună iar veniturile sunt între 125 de lei și 527. Acum, aproape 10% din populația orașului primește ajutor social.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri