România ia lecţii anti-cutremur de la japonezi

Data publicării:
cladire

Românii vor să înveţe lecţia japoneză privind protecţia clădirilor în faţa cutremurelor. Niponii au adus la Bucureşti o tenhică nouă, dar autorităţile de la noi recunosc că ar putea fi aplicată cu greu. Aşa că vor să modifice legea pentru a putea evacua de urgenţă locatarii blocurilor cu bulină, chiar dacă aceştia se opun.

În ultimul an, în Japonia au avut loc peste 600 de cutremure cu magnitudini care au ajuns la 7 pe Richter.

Sunt 80% din clădiri asigurate împotriva unui cutremur mare, dar sunt 20% care au rămas cu sistemele vechi de structuri. Este nevoie să fie reabilitate şi acestea, începând cu şcolile”, spune Akira Wada, profesor emerit al Universităţii de Inginerie din Tokyo.

Pentru mii de clădiri s-a folosit izolarea seismică, tehnică utilizată şi în Chile şi în SUA. Primăria Bucureştiului şi Arcul de Triumf sunt printre puţinele exemple din România.

Această metodă înseamnă că undeva la nivelul bazei se produce o decuplare de bază, se produce o ridicare a acelei clădiri, se toarnă două plăci foarte puternice între care se introduc aceşti izolatori”, spune Radu Văcăreanu, rector al Universităţii Tehnice de Construcții București.

Este vorba despre tampoane uriaşe din oţel şi cauciuc, dar şi amortizoare care să permită clădirii să se mişte atât pe orizontală, cât şi pe verticală.

Metoda însă nu poate fi folosită în cazul multor clădiri cu risc seismic din Bucureşti.

Acele clădiri sunt atât de firave încât le trebuie o structură de rezistenţă şi abia apoi ai putea să aplici nişte metode suplimentare de rezistenţă la cutremur”, explică Radu Văcăreanu.

În ultimii zece ani, doar 42 de clădiri din Capitală au fost consolidate, în condiţiile în care peste 350 sunt încadrate la clasa 1 risc seismic.

În acest moment sunt alte 62 de clădiri cu risc seismic pentru care asociaţiile de proprietari au depus la Primăruia Generală toate documentele. În 11 astfel de cazuri s-au semnat deja contractele de execuţie a acestor lucrări de consolidare”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Autorităţile lucrează la un proiect care să permită evacuarea locatarilor chiar dacă se opun consolidării.

Urmează să-l punem în transparenţă publică spre finalul acestei luni. Acordul populaţiei este foarte important”, spune Vasile Dâncu, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării.

Experţii japonezi se vor ocupa de Spitalul Colţea, reabilitat recent.

Totul să fie conceput în cazul în care este un cutremur să nu cadă, să nu se distrugă, să poată fi utilizat imediat”, spune Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Pe 24 septembrie a avut loc cel mai mare cutremur din acest an. A avut o magnitudine de 5,3 pe Richter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri