România îmbătrâneşte rapid. 17 pensionari la 10 salariaţi, în Teleorman

Data publicării:
High Streets Prepare For Last Minute Surge Of Christmas Shoppers
NOTTINGHAM, ENGLAND - DECEMBER 18: Christmas shoppers pack the streets of Nottingham as many people across the UK finish work for the seasonal holiday on December 18, 2009 in Nottingham, England. The last weekend before Christmas is expected to be the busiest of the year as many high street retailers hold sales and are discounting many goods to lure customers. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

România îmbătrâneşte rapid, iar pe viitor, experţii se aşteptă ca, numărul pensionarilor să crească, în timp ce al angajaţilor să scadă şi mai mult. Acum, avem 9 salariaţi la 10 pensionari.

Ponderea populaţiei tinere se reduce de la an la an. Segmentul de tineri ar putea să scadă de la 3,6 milioane, cât sunt în prezent, până la puţin peste 2 milioane în 2060. Adică din 7 tineri ar putea să rămână doar 4. O scădere de aproximativ 40%.

Vârsta medie a populaţiei României a depăşit 40 de ani. Este 41,5 ani, protrivit datelor Institului Naţional de Statistică. Cea mai mare scădere a fost la populaţia de până în 14 ani, cu 16.000 de persoane şi cea mai mare creştere la segmentul de peste 65 ani cu aproape 61.000 de persoane.

Raportul total dintre numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor a fost la finalul trecut de 9 la 10. Adică 9 salariaţi la 10 pensionari. Cel mai bun raport este în Capitală unde sunt 5 pensionari la 10 salariaţi. Cel mai slab raport este în judeţul Teleorman, unde sunt 17 pensionari la 10 salariaţi.

Specialiştii spun că, totul se va resimţi atunci când cei care au acum peste 40 de ani vor ieşi la pensie. În timp ce numărul pensionarilor va creşte, numărul celor care plătesc contribuţii va continua să scadă.

Laurian Lungu – economist: „Dacă ne uităm pe toţi indicatorii de acum şi i-am proiecta în viitor, o să vedem că populaţia României scade cu 5.000 de oameni pe lună. Este o cifră îngrijorătoare.”

O soluţie ar fi, spun experţii oprirea fenomenului migraţiei.

Laurian Lungu – economist: „Irlanda a avut nişte politici fiscale dazastruoase în anii 80-90, le-au plecat foarte mulţi în Statele Unite şi s-au întors înapoi pe măsură ce politica fiscală s-a schimbat şi au creat acel boom, acea bunăstare astfel încât Irlanda a fost Tigrul Europei înainte de criză.”

Alexandru Reff- manager la o firmă de consultanţă şi audit: „E important, totuşi, de lucrat pe dimensiunea birocraţiei care este pe alocuri descurajantă pentru investitori, trebuie liberalizat în continuare Codul Muncii.

Dacă se va manţine această tendinţă, iar România va rămâne impasibilă la statistici, ponderea populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani va înregistra o scădere de 12,1% până în 2060, în timp ce ponderea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani va creşte cu 12,5%. În acest scenariu, numărul pensionarilor va ajunge la o treime din populaţia totală a României până în 2060.

Raportul total dintre numărul mediu de salariaţi şi cel al pensionarilor este de 9 la 10. Adică 9 salariaţi la 10 pensionari. În Bucureşti este cel mai bun raport, de 5 pensionari la 10 salariaţi. În schimb, în judeţul Teleorman, sunt 17 pensionari la 10 salariaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri