România, pe primul loc în Europa ca număr de victime ale traficului de persoane

Data publicării:
proiect femeie batuta

România se află pe primul loc în clasamentul ţărilor din Europa în ceea ce priveşte numărul de victime ale traficului de persoane şi, potrivit informaţiilor Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, în 2015, şase din 10 victime au fost femei, iar numărul băieţilor minori care au devenit victime anul trecut a crescut, faţă de 2014, de la 10 la 40, scrie News.ro.

proiect femeie batuta

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, principalul mijloc de recrutare a victimelor folosit de traficanţi este ofertarea cu locuri de muncă, metodă utilizată în 56% dintre cazurile victimelor identificate în 2015.

Conform datelor din 2015, în România, 6 din 10 victime au fost femei, rată mai mică faţă de 2014, când 7 din 10 românce au devenit victime ale traficanţilor. În schimb, anul trecut a crescut numărul băieţilor minori care au devenit victime – de la 10 victime în 2014, la 40 în 2015.

În România, în topul judeţelor din care provin victimele, pe primul loc se situează Timiş, cu 50 de victime în 2015, cu o creştere dublă faţă de 2014, şi Ialomiţa, cu 49 de victime – de trei ori mai mare în 2015 decât în 2014. Potrivit aceloraşi date oferite de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, şi în Bucureşti s-a înregistrat o creştere a numărului victimelor: 39 de victime în 2015, de 10 ori mai multe decât în 2014.

De asemenea, s-a constatat că exploatarea sexuală este cea mai frecvent folosită de traficanţii de persoane, însă sunt întâlnite şi alte forme de exploatare, precum exploatarea identităţii, căsătoria forţată şi exploatarea pentru cerşetorie şi vânzare de organe. De cele mai multe ori, victimele au fost racolate de către persoane din cercul lor de cunoştinţe, ba chiar şi de prieteni şi rude.

Conform unor informaţii oferite de Fundaţia "Uşa Deschisă", un ONG care, alături de autorităţi, combate traficul de persoane şi sprijină victimele în reintegrarea socială, vârsta acestora a scăzut în acest an faţă de 2015, când au fost identificate trei victime cu vârsta sub şapte ani, iar în 70% dintre cazurile de care s-a ocupat Fundaţia, au fost implicate femei traficant.

„Când ne gândim la traficul de persoane, întotdeauna ne gândim că traficul e undeva într-un colţ, că nu ne afectează pe noi şi că noi nu putem fi niciodată într-o asemenea situaţie. Dar victima traficului de persoane poate fi oricine. Trebuie să avem în vedere că traficul de persoane înseamnă comerţ cu oameni, care produce profituri uriaşe pentru traficanţi. Şi în comerţul cu oameni, metodele de exploatare pot fi pe sex, pe cerşetorie, pe muncă, căsătorie forţată, e aşa de largă paleta, încât oricine îşi poate găsi locul”, a declarat Mirela Podoiu, preşedintele fundaţiei.

De Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, Fundaţia Uşa Deschisă a tras un semnal de alarmă pentru limitarea acestui fenomen, organizând un eveniment în care voluntari din cadrul Fundaţiei au luat locul manechinelor dintr-un mall bucureştean şi au purtat tricouri cu mesaje comerciale: „For sale”, „La reducere”, „Trei la preţ de doi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri