Românii, atrași de un trai mai bun în Marea Britanie

Data publicării:
marea britanie geanta mfax crop

Mai bine de 90% din cei care şi-au găsit o slujbă în străinătate în ultimii ani erau români care aveau doar liceul terminat sau o şcoală de meserii. Cifrele din 2013, cele mai recente date de Institutul Naţional de Statistică, arată că tendinţa s-a schimbat. Tot mai mulţi români care iau calea străinătăţii au studii medii şi superioare.

Din ce în ce mai puțin vorbim de căpșunari - și pe zona Italia și Spania - și din ce în ce mai mult de români care lucreaza legal chiar în meserii cu calificare medie”, explică sociologul Marian Preda.

Concret, din cei 2,3 milioane de români aflaţi oficial peste graniţă cei mai mulţi sunt în Italia, un milion. Urmează Spania şi Germania.

În Marea Britanie lucrau în 2013 aproximativ 108.000 de români, în creştere cu 12% faţă de 2012.

Pe de o parte s-a deschis piața de muncă, pe de altă parte, sunt foarte mulți tineri care merg la studii aici, limba engleză fiind cea mai importantă limbă străină studiată în România. Unii dintre ei rămân mai departe acolo”, spune Marian Preda.

Acest lucru înseamnă că, în multe familii de români, copiii se nasc în ţările în care s-au stabilit părinţii. Mai precis, 20% din bebeluşi.

Cei mai mulţi români care muncesc peste graniţă au aproximativ 35 de ani. Pleacă din ţară pentru salarii mai mari. Un medic câştigă în străinătate 3.500 de euro, de șapte ori mai mult ca în România.

Un muncitor în construcţii are un salariu de patru ori mai mare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri