Românii, dispuşi să muncească la negru. 7% dintre ei primesc banii „în plic”

Data publicării:
constructii

10% din europeni recunosc că, în anul precedent, au cumpărat bunuri sau servicii care implică muncă la negru. 4% spun că ei înşişi au fost plătiţi la negru, în schimbul unor servicii fără forme legale, iar 3% susţin că au fost plătiţi parţial ilegal de către angajator.

Românii sunt printre campionii muncii la negru. 7% din angajaţi au recunoscut că primesc o parte din remuneraţie „în plic”, faţă de media europeană de trei la sută.

Letonia, Olanda şi Estonia sunt ţările care înregistrează cel mai mare procent al angajaţilor care lucrează la negru, 11%.

Care sunt motivele pentru care oamenii angajează lucrători fără acte? 60% dintre angajatorii intervievaţi spun că serviciile care implică munca la negru îi costă mai puţin, iar 22% spun că au făcut-o ca favoruri pentru prieteni.

Care sunt motivele angajaţilor care acceptă să muncească la negru? 50% din respondenţi au menţionat avantajele ambelor părţi. 21% au invocat dificultatea de a găsi un loc de muncă cu forme legale. 16% au dat vina pe impozitele prea mari, iar 15% s-au plâns de absenţa altor venituri.

Studiul a fost efectuat în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi a arătat că cel mai mult se lucrează la negru în domeniul renovării locuinţelor, curăţenie şi îngrijirea copiilor mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri