Românii se feresc de contracte de muncă temporare

Data publicării:
Stres locul de munca - Gulliver GettyImages

Contractele pe perioadă determinată sau cele sezoniere le permit firmelor să facă angajări doar în momentul în care creşte activitatea societăţii.

Corina Gonteanu, reprezentantul unei firme de recrutare: „De exemplu, ca să deschizi o companie s-ar putea să ai nevoie de un specialist în ideea de a porni o companie care să stea șase luni până când ai deschis compania. În perioadele de vârf este foarte bine pentru o companie să îşi păstreze forţa de vânzări, decât să îi treacă pe toţi la ambalat pentru că au un vârf. Atunci mai bine angajează muncitori temporari”.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Este o alternativă mai corectă decât munca la negru sau plata mascată sub forma zilierilor”.

Din perspectiva angajaţilor, lucrurile se văd altfel. România a coborât 12 poziţii în clasamentul celor 75 de ţări analizate de firma de recrutare Manpower. Suntem pe locul 66, faţă de 54 anul trecut, în privinţa disponibilităţii românilor de a se angaja pe perioadă determinată.

„O perioadă lungă de timp mi-ar oferi siguranță”, spune o tânără.

În total, sunt 55.000 de români care lucrează pe bază de contracte temporare sau pe perioadă determinată, adică aproape dublu faţă de perioada de dinaintea crizei. Este vorba despre domenii precum IT, construcţii sau vânzări, sectoare în care proiectele firmelor au o perioadă determinată.

Problema este că cei dispuşi să accepte astfel de slujbe sunt fie tineri fără experienţă, fie şomeri. Aşa se face că angajatorii au deseori probleme să găsească forţă de muncă specializată.

Cristi Badea, angajator: „Forţa de muncă specializată e cel mai mare challenge pe care îl avem în IT, e greu să găseşti pe cineva care să ştie ce ai de făcut în viitor, să fi dezvoltat jocuri de succes”.

Şi pentru exportul forţei de muncă, angajatorii au probleme.

Corina Gonteanu, reprezentantul unei firme de recrutare: „La vorbitorii de limbă engleză liderul regional în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa este Israel. Ei au cam 85% din forţa de muncă vorbitoare de limbă engleză, noi avem 31%”.

Forţa de muncă temporară sau pe perioade determinate din România e printre cele mai ieftine din cele 75 de state incluse în studiul Manpower.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri