Românii sunt vulnerabili în faţa atacurilor hackerilor

Data publicării:
hacker getty-1

Ministrul Comunicaţiilor a povestit că a reuşit să ajungă la fişele medicale, în doar câteva momente, cu ajutorul unui laptop.

În urmă cu o săptămână am făcut pe viu chestia asta, pur şi simplu am intrat în fişa pacienţilor, fără parole sau... să nu credeţi că am folosit vreo tehnică, doar 20 de taste, câteva click-uri şi atât! Şi-am intrat în fişierele medicale ale pacienţilor. Deţinătorul de infrastructură trebuie să aibă o responsabilitate a protecţiei datelor”, declarăMarius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.

Declaraţia vine în contextul în care acum se dezbate o lege a securităţii cibernetice, care ar putea ajunge în dezbaterea Parlamentului luna viitoare. Proiecul trebuie discutat în regim de urgenţă, spun specialiştii.

Aduce o protecţie, pentru prima oară consumatorii vor fi protejaţi. Persoanele care sunt responsabile de aceste protecţii pentru clienţi pot să fie trase la răspundere până şi penal”, spune Călin Rangu, şeful Direcţiei de Protecţie a Consumatorilor, ASF.

Românii sunt vulnerabili în faţa atacurilor hackerilor, arată statisticile. Anul trecut, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a primit peste 68 de milioane de alerte de securitate cibernetică. Cu 10 milioane mai puţine decât anul anterior, dar autorităţile sunt neliniştite. Ţintele preferate ale hackerilor: secrete de stat şi comerciale, înregistrări medicale şi date bancare.

Atacatorii intenţionează prin intermediul acestor aplicaţii informatice să realizeze inclusiv transferul de sume dintr-un cont în altul, evident prin internet banking”, spune Mircea Grigoraş, director general adjunct, Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Ca să nu fim păgubiţi, specialiştii recomandă, ca pe lângă instalarea de antiviruşi, să ne ferim să deschidem anexele sau link-urile din mesajele trimise de necunoscuţi şi să nu facem cumpărături online cu cardul bancar folosind o conexiune wi-fi. Trebuie evitate şi parolele simple, dar şi tranzacţiile bancare de la calculatoare publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri