Rovana Plumb: Nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii

Data publicării:
rovana oficiala fb

Rovana Plumb exclude naționalizarea Pilonului II de pensii

Mesajul Guvernului este că mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema naţionalizării pilonului II de pensii private obligatorii”, a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Rovana Plumb a adăugat că sistemul de pensii este foarte important pentru România, iar preocuparea este de a-l face sustenabil pentru cei care sunt deja în plată, dar şi pentru generaţiile viitoare.

Ministrul a precizat că îmbătrânirea populaţiei este o problemă sistemică nu doar pentru România, aceasta afectând toate statele UE.

„Se discută deja de patru ani de zile şi s-a cerut reformarea sistemelor de pensii în general. Ar trebui să preluăm cele mai bune practice. Încă se lucrează la nivelul statelor membre”, a spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb a făcut referire la două aspecte, respectiv sistemul public de pensii, precizând că în acest moment nu există niciun risc în ce priveşte plata pensiilor, şi sistemele private, arătând că Guvernul susţine sistemul multipilon.

„Pe pilonul I, nu au fost făcute majorări timp de patru ani, acestea fiind făcute abia în 2013. Vom asigura aplicarea legii pentru ca şi în 2015 pensiile să se majoreze cu cinci procente, întrucât bugetul permite acest lucru. În ce priveşte Pilonul II şi Pilonul III, Guvernul susţine sistemul multipilon şi considerăm că este necesar să existe complementaritate, dar şi o completare a veniturilor pentru cei care muncesc acum. (...) Să vedem dacă randamentul economic este cel pe care îl ţintesc. Din datele pe care le-am citit, se demonstrează acest lucru. Intenţia Guvernului este de a continua susţinerea sitemului multipilon în România şi găsirea de soluţii ca să avem cât mai mulţi contribuabili”, a mai spus Rovana Plumb.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri