S-a scumpit munca ieftină

Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015-1

Teoretic, un investitor occidental vine să facă o fabrică la capătul Europei fie pentru că aici sunt specialiști mai buni, fie pentru că are costuri mai mici. Cum specialiștii sunt mai ușor de momit în vest cu salarii mult mai mari decât în țara lor, dar sub nivelul de acolo, România mai poate să atragă investitori străini doar mulțumită salariilor mici.

Forța de muncă în România costă în medie 4,6 euro pe oră. Vi se pare puțin? Chiar este, și doar bulgarii lucrează mai ieftin ca noi. Din fericire nu cu mult mai ieftin, căci la vecinii noștri din Sud, costul pe ora de muncă este de 3,8 euro. În Ungaria, țară cu autostrăzi și aflată mai în centrul Europei, ora de muncă abia dacă sare de 7 euro. Dacă vi se pare că ungurii sunt scumpi doar pentru că au salarii aproape duble față de români, aflați că ei sunt totuși de trei ori mai ieftini decât media europeană.

Numai că nimeni nu vine să dea de lucru unor oameni cu care nu are ce face sau pentru a căror instruire cheltuiește zeci de mii de euro. Concret, din cauza costurilor adiacente și a forței de muncă slab pregătite, un patron care plătește să zicem 100 de dolari pe salarii, nu va avea un profit mai mare de 5 euro.

Acesta este motivul pentru care investițiile străine directe au scăzut cu 700 de milioane de euro între 2013 și 2014.

Situația este mult mai bună la unguri, unde, deși salariile sunt mai mari, același patron obține 11 procente.

Ieftinirea transportului, scăderea prețului țițeiului și deschiderea comercială internațională a mai dat naștere unei situații… Oricât de ieftin ar fi un român sau un bulgar, un chinez este și mai ieftin.

Este unul dintre motivele pentru care în România dispar pur și simplu industrii și meserii, cum ar fi cele din industria ușoară, sau chiar a maselor plastice brute. O parte a firmelor care lucrau în sistem lohn s-au reorientat către Asia de Sud Est, și procesul va continua și în anii următori.

Și ar mai fi ceva... Deși suntem la coada clasamentului privind costul forței de muncă, statistica EuroStat spune că în ultimii 10 ani aceasta a crescut cu 240%. Salariile nu sunt cu mult mai mari dar prin creșterea salariului minim, guvernul a lăsat fără locuri de muncă exact persoanele cu cea mai slabă calificare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri