S-au simţit 50 de grade azi. Imaginea surprinsă cu o cameră de termoviziune

Data actualizării: Data publicării:
CAMERA TERMOVIYIUNE

Codul roşu de caniculă încă n-a intrat în vigoare, mâine dimineaţă la ora 10.00 începe, dar aerul e deja imposibil de respirat. Azi, în Bucureşti, temperatura resimţită a ajuns şi la 50 de grade Celsius.

Căldură insuportabilă a fost azi în aproape toată ţara, la nivelul solului s-au atins 50 de grade Celsius. Vedem un experiment cu carmera de termoviziune realizat în mai multe oraşe, dar şi la malul mării, chiar acum.

La ora 14, la Craiova termomentrul indică 38 de grade Celsius. Doar fântânile arteziene mai răcoreau atmosfera în centrul orașului. Granitul din piața Mihai Viteazul s-a încins la soare și degajă o căldură aproape insuportabila.

A fost a doua zi grea pentru locuitorii din sudul ţării.

În autobuze şi tramvaie a fost saună

Pentru bolnavi căldura e o povară în plus. Doar o treime dintre saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au aer condiţionat. În celelalte, bolnavii fac faţă cu greu căldurii, cu ventilatoare aduse de acasă sau acoperind geamurile cu folie de aluminiu sau cearceafuri.

Explicaţia conducerii: sistemul electric nu ar face faţă mai multor aparate de aer condiţionat.

Bogdan Fănuţă, manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova: „Saloane în care există aparate de aer condiţionat şi saloane în care nu există, în funcţie de patologii sau infecţii, este destul de greu pentru pacienţii care nu beneficiază de aer condiţionat, dar se compensează cu lichide foarte multe, soluţii perfuzabile”.

Parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Vaslui are pe hârtie 28 de autospeciale. Doar 14 sunt funcţionale.

Dr. Daniel Ungureanu, purtător de cuvânt al SAJ Vaslui: „Jumătate nu au, în momentul de faţă, aer condiţionat. Este destul de dificil să tratezi, să asiguri confortul unui pacient”.

Oamenii îşi fac rău şi singuri pe caniculă. O tânără de 23 de ani din Iaşi a ajuns la spital cu arsuri pe 90% din suprafața corpului după ce a stat prea mult la plajă.

Nici măcar pe litoral, briza nu a stins codul portocaliu. În Mamaia au fost peste 35 de grade Celsius la umbră.

Temperaturile de la nivelul nisipului sunt insuportabile. Turiştilor le este greu să meargă pe plajă, iar termometrul arată că a fost atins pragul de 45 de grade.

În această perioadă, indicele de radiaţii este foarte ridicat. Pe o scară de la zero la 15, acum e la 9.

Aşa cum arată şi camera de termoviziune, zona capului este cea mai expusă razelor solare.

În permanenţă trebuie să purtăm şepci sau pălării pentru a ne proteja.

Specialiştii pun încălzirea accentuată a vremii pe seama masei de aer fierbinte mutată deasupra litoralului din zona Câmpiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri