Salarii românești, prețuri occidentale

Data publicării:
carne in supermarket - 5489244-Mediafax Group-Silviu Matei-1

În ultimii şapte ani, salariul minim a urcat de la 500 de lei - cât era în 2008 - la 975 de lei. Sunt aproape un milion de români care încasează lună de lună aceşti bani. Dar, în ciuda majorărilor succesive, nu îşi permit să cumpere mai multe alimente acum faţă de anii trecuţi.

Preţul principalelor zece produse din coşul de consum a urcat cu o treime din 2008 şi până acum. Carnea este, valoric, produsul care atârnă cel mai greu în bugetul de cumpărături.

Cel mai mult s-a scumpit carnea de porc, cu 5,5 lei. Ieftinirile sunt în schimb nesemnificative, prețul unui litru de ulei a scăzut cu doar 3 bani.

Românii dau mai mult şi pentru făină, paste, suc sau apă. Pastele, de exemplu, s-au scumpit cu 90%, iar făina cu aproape 80%. Sucul şi ouăle nu sunt nici ele deloc ieftine - preţul lor a crescut cu 40%.

Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatului din Industria Alimentară: Nivelul salariului minim este în continuare foarte scăzut. În sectorul privat sunt multe situații în care salariul din societăți este aproape de acest nivel, patronul spune: da, respect legea, salariul minim este 975, eu îi dau o mie. Nu ai ce să îi faci.

Mai mult, preţurile alimentelor vândute de marile lanţuri de magazine sunt acum comparabile cu cele din alte state comunitare. În schimb, salariul minim exprimat în moneda europeană ajunge la 218 euro şi este penultimul din Uniune.

Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatului din Industria Alimentară: Reprezintă puțin pentru un român care are cheltuieli și pătește aceiași bani ca în orice altă țară dezvoltată.

Doar 10 din cele 28 de state UE au salarii sub 500 de euro pe lună. Polonezii şi croaţii au salarii duble faţă de români, iar bulgarii primesc cele mai mici lefuri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri