Sari la conținut

Sănătatea elevilor, pusă în pericol de programul „Cornul și laptele”

La şcoala din satul Boroşoaia, comuna Plugari, laptele destinat elevilor e păstrat în bibliotecă. Cutiile sunt aşezate stivă, lânga perete. Frigiderul e stricat de mai mult de doi ani.

Maria Mitruţ, directorul adjunct al şcolii generale Boroşoaia, judeţul Iaşi: „Până anul ăsta am primit lapte UHT, care nu era condiţionat de temperatură. Am avut un frigider. S-a stricat.”

Liliana Hrişcă, responsabil program cornul şi laptele la şcoala generală Borosoaia, judeţul Iaşi: „Tot timpul ar trebui să stea în frigider, dar astea sunt condiţiile. E periculos, normal că e periculos, dar ce putem face? ”

Părinţii şi bunicii se plâng de laptele primit de copiii lor.

Copiii îl aduc acasă, dar când îl desfaci deja e acru. Capacele sunt umflate, el fierbe acolo.

***

Ar trebui să aibă cameră frigorifică pentru copii, să nu îi îmbolnăvim. ”

Autorităţile aruncă responsabilitatea dintr-o parte în alta. Şcolile spun că nu au bani, iar primăriile...că nici nu ştiau de probleme.

Paul Mursa, primarul comunei Plugari: „Nu mi s-a adus la cunoştinţă că ei nu deţin astfel de lăzi frigorifice.”

Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi: „Problema frigiderelor trebuie gestionată pe plan local de către directorii şcolilor, în colaborare cu primăriile.”

Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi: „Se semnalează probleme atât în municipiul Iaşi, cât şi în mediul rural. Această situaţie centralizatoare am transmis-o tuturor primăriilor şi acestea stabilesc dacă trebuie să se implice.”

În 550 de şcoli din judeţul Iaşi, elevii primesc în fiecare zi corn si lapte