Sărbătoarea care vestește Paștele. Duminica Floriilor rememorează intrarea lui Iisus în Ierusalim

Data publicării:
daniell

An de an, în duminica dinaintea Sărbătorii Învierii, Biserica Ortodoxă marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost aclamat de localnicii care purtau frunze de palmier în mâini. În această zi, preoții sfintesc ramurile de salcie aduse de credinciosi.

Mii de credincioşi participă la Sfânta Liturghie. Ramurile sfinţite de salcie le păstrează peste an şi le folosesc la împodobirea icoanelor, a uşilor şi a ferestrelor din gospodărie, pentru noroc şi sănătate. Alţii le înfing în straturile proaspăt semănate, sau le pun în hrana animalelor pentru a avea belşug în gospodărie.

Sărbătoarea Floriilor vine cu ultima dezlegare a Postului Paştelui iar cei care respectă tradiţia mănâncă astăzi peşte. În unele zone ale ţării este cinstită amintirea morţilor.

Localnicii pleacă încă de dimineaţă la mormintele rudelor, pe care le curăţă, le udă cu apă sfinţită şi le împodobesc cu crenguţe sfinţite de salcie.

Tot de Florii, la întoarcerea de la biserică, credincioşii îşi loveau copiii cu nuieluşa de salcie sfinţită peste picioare, ca să se asigure că aceştia cresc sănătăşi şi înţelepţi. Sărbătoarea este una a bucuriei şi a renaşterii naturii şi inaugurează cea mai importantă săptămână din calendarul ortodox - Săptămâna Patimilor.

Atât ortodocşii, cât şi catolicii sărbătoresc în acest an Floriile şi Paştele în aceeaşi zi.  

Peste un milion şi jumătate de români îşi serbează astăzi onomastica.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1.485.783 cetăţeni români, respectiv 634.935 bărbaţi şi 850.848 femei, îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia sărbătorii Floriilor.

Din totalul româncelor, 145.020 poartă numele Viorica, alte 129.947 de femei pe cel de Florentina, 91.751 se numesc Florica, iar 73.637 poartă numele Camelia.

Conform direcţiei de specialitate a Ministerului Afacerilor Interne, dintre bărbaţii ce îşi aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Floriilor, 336.793 poartă numele Florin, 145.673 pe cel de Viorel, iar 54.608 se numesc Florian.

Acestora li se adaugă aproximativ 9.065 de români ce poartă numele Mugurel, precum şi cei peste 2300 de bărbaţi ce se numesc Trandafir.

Conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, doar un singur român poartă numele Floricică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri