Sărbători cu de toate în Maramureş: tradiţii, distracţie şi lux

Data actualizării: Data publicării:
colaci maramures

Multă zăpadă, mâncare bună şi relaxare în odăi ca pe vremea copilăriei- iată o reţetă pentru un Crăciun de poveste. În Maramureş, poveştile se mai spun încă la gura sobei, iar pensiunile de la poalele munţilor Gutâi au porţile larg deschise pentru toţi cei dornici de sărbători de neuitat.

„Dacă lutul e frământat bine, iese vasul așa cum trebuie să iasa. E o taină și cu lutul acesta, până îl scoți de la patru metri și să îl frămânți. Altul e gustul când mănânci din vase de lut”, spune Daniel Leş în timp ce modelează o bucată de pământ pentru a o face un vas ce-i va uimi pe turiştii care trec pragul atelierului.

Pe cunoscutul olar din inima Maramureşului l-am găsit, ca de obicei, în atelierul său. Mii de turişti îi trec an de an pragul. Cât e ziua de lungă, făureşte oale de lut pe care le umple, mai apoi, cu poveşti.

Daniel Leş, olar: „Oamenii își doresc povești, își doresc să redescopere acea lume uitată a bunicilor noștri, acele lucruri frumoase, acele lucruri pline de încărcătură spirituală și, de ce nu, făcute cu rânduială, în simplitate.”

Aşa s-a născut, în urmă cu 12 ani, şi povestea pensiunii lui. Într-o casă veche, cu odăi mici, dar primitoare, oaspeţii vor trăi un Crăciun ca pe vremea bunicilor. Clienţii se bat, însă, cele trei case pe care le are în vârful dealului. Acolo ajungi doar după o luptă aprigă cu troienele de zăpadă.

Daniel Leş, olar: „E o casă de piatră, cu pereți foarte groși. Am încercat să păstrez exact ce a fost și în casă. Soba am refăcut-o exact după modelul care a fost aici.”

În Maramureşul istoric, frigul miroase, îmbietor, a cozonac. Gospodinele au terminat de frământat aluatul şi pun tăvile la cuptor. Nicio gospodină nu vrea să fie prinsă pe picior greşit, când cetele de colindători vor sosi la poartă.

„Ăştia sunt colăceii pe care îi pregătim pentru colindători”, spune una dintre femei.

Odăile vechi sunt curate ca lacrima, iar pledurile şi ştergarele dau casei un aer rustic - aerul pe care parcă în Maramureş îl simţi cel mai bine.

Maria Marincaş, proprietara unei pensiuni în Breb: „Am pregătit, am făcut căldură. Acum aşteptăm să ne sosească. Cel mai mult le place să se cazeze în camerele acestea, tradiţionale.”

Preţul pentru o noapte de cazare într-o astfel de casă este de 180 de lei, dar în bani intră şi un mic dejun îndestulător şi o cină copioasă.

La Cavnic, zăpada, aerul tare de munte şi pârtiile atrag an de an mii de turişti.

Oana Poenar, managerul unei pârtii: „Dacă în alte părți nu se găsește zăpadă, ei știu că dacă vor veni la Cavnic, vor găsi zăpadă. Acum avem un strat de zăpadă care măsoara undeva la 70 de centimetri. Ne-a ajutat și vremea.”

Cei care nu ştiu încă să schieze, pot lua primele lecții de la un monitor privat. O şedință de 50 de minute costă 80 de lei.

„E foarte frumos aici, e vreme frumoasă, îmi place zăpada. Mă distrez foarte bine cu prietenii mei. Venim din Oxford, unul dintre prietenii mei e din Germania”, explică, entuziast, un tânăr englez.

Un pachet de Crăciun în zonă, adică 4 nopţi de cazare, cu mic dejun inclus și cina din noaptea de Ajun porneşte de la 525 de lei de persoană. Cei cu dare de mână, care nu vor să renunţe la apartamentele de lux cu jacuzzi şi şemineu în living plătesc şi 100 de euro pentru o singură noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri