Sari la conținut

Sat sacrificat pentru minerit. Oamenii din Geamăna au plecat după ce a început exploatarea cuprului

Geamăna a devenit asftel un loc pustiu. Numai turla bisericii mai arată că acolo a fost cândva satul.

Acum, întreaga zonă este acoperită de steril. Şi asta pentru că, în 1977, Nicolae Ceauşescu a semnat un decret prin care se pornea exploatarea de cupru de la Roşia Poieni. Acolo este cel mai mare zăcământ de cupru de la noi din ţară şi al doilea ca mărime din Europa.

Preţul a fost plătit însă de oameni. Sterilul a fost deversat în valea în care erau casele lor. Au primit bani de la stat să se mute. Nimic n-a mai fost însă la fel, spune Cornel Pop, un bărbat care a locuit în Geamăna.

„Prima dată am lucrat 10 ani poştaş aici în sat. După ce a apărut chestia asta am zis: nu mai are nimeni loc de poştaş”, povestește Cornel Pop.

17 ani a locuit în Geamăna împreună cu soţia şi cei doi copii. Şi nu ar fi plecat niciodată dacă locuinţa nu ar fi fost înghiţită de steril.

Iniţial oamenilor li s-a pomis că vor fi mutaţi într-un sat nou, la 7 kilometri de Geamăna. În cele din urmă au primit, bani puţini şi terenuri la peste 100 de kilometri de casă.

Rezerva de cupru de la Roșia Poieni este estimată la peste un miliard de tone, iar mina aparţine acum unei societaţi de stat, Cuprumin Abrud, dar exploatarea este oprită.