Scandalul ouălor Kinder. Acuzațiile „The Sun”, demontate de procurori

Data actualizării: Data publicării:
oua kinder carei

Concluzie a procurorilor antimafia de la Satu Mare în acheta deschisă după materialul publicat, acum câteva luni, de jurnalişti britanici în ziarul The Sun, legat de exploatarea prin muncă a unor copii.

Acuzaţiile ziariştilor nu se probează, spun anchetatorii DIICOT, care au investigat dacă trei copii au fost folosiţi de părinţii lor la asamblarea jucărilor din ouăle de ciocolată.

Jurnaliştii ar fi regizat momentele în care copiii au fost fotografiaţi lângă mormanele de jucării ce urmau să fie asamblate.

Pe 23 noiembrie 2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a ambala jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această tema, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este OK. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus «Haide, fă şi tu poză». S-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză, a declarat Timea Jurj, pentru Digi 24, în noiembrie 2016, când a izbucnit scandalul.

Jurnaliştii The Sun susţineau că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani ar participa la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată, potrivit jurnaliștilor britanici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri