Se introduc o sută de noi sancțiuni pentru defrișări ilegale

Data actualizării: Data publicării:
padure

Ministerul Mediului introduce o sută de amenzi noi pentru tăierile ilegale de lemne şi măreşte de trei ori sancţiunile deja existente. Însă amenzile nu au descurajat niciodată cu adevărat defrişările. Numai anul trecut s-au strâns câteva milioane de euro de la cei prinşi că au tăiat sau transportat ilegal lemn. Însă organizaţiile de mediu spun că ritmul tăierilor ilegale din pădurile României a crescut faţă de precedenţi. Pe lângă înăsprirea sancţiunilor, guvernul vrea şi alte măsuri de la păzirea pădurilor private cu bani de la stat până la o planificare mai bună a tăierilor legale.

Anul trecut, din totalul cauzilor de tăieri ilegale descoperite de autorităţi, doar o treime au devenit dosare penale. Restul de două treimi s-au lăsat doar cu amenzi care au totalizat 6,6 milioane de euro. Sancţiunile nu i-au speriat pe cei prinşi.

Potrivit Greenpeace, anul trecut au fost 100 de tăieri ilegale pe zi, în creştere puternică faţă de perioada 2013-2014, când erau doar 62 pe zi. Însă, ministrul mediului spunea de curând că cele mai grave încălcări ale legii au fost în perioada 2009-2012, când au fost rase suprafeţe întregi de pădure, fără să li se mai dea posibilitatea de regenerare. Astăzi, ministrul a prezentat noile pedepse, pentru defrişări. Sunt introduse 100 de amenzi noi pentru diverse fapte.

Pentru cei care întocmesc, aprobă sau organizează acte de punere în valoare pentru produse care nu sunt în conformitate cu starea pădurii amenda este între 20.000 şi 30.000 de lei. Aceasta este o amendă introdusă în premieră”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului.

Firmele din această industrie vor primi puncte de penalizare de fiecare dată când sunt prinse cu lemn pentru care nu au actele în regulă. La 25 de puncte, nu vor mai putea participa şase luni la licitaţiile pentru lemn. Vor avea parte de o pedeapsă nouă şi transportatorii de lemne tăiate ilegal.

Pentru cei care transportă material lemnos fără provenienţă legală amenda este între 3.000 şi 10.000 de lei, se confirscă materialul lemnos, dar de asemenea am introdus şi confiscarea mijlocului de transport”, a mai precizat ministrul Mediului.

Pe lângă introducerea celor o sută de sancţiuni noi, cele deja existente se triplează. Banii strânşi pot finanţa alte măsuri de protejare a suprafeţelor forestiere. Guvernul este dispus să finanţeze cu trei milioane de euro paza pădurilor private care în ultima vreme au ajuns preferatele hoţilor de lemn. În acelaşi timp, se va încerca eliminarea ambiguităţilor din lege care permit ca unele păduri să fie decimate pe cale legală.

Într-un interviu acordat televiziunii publice, premierul Dacian Cioloş spune că vrea să introducă un sistem prin care să se ştie ce cantitate de lemn poate fi tăiată din fiecare parcelă în parte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...