Seceta a crescut producţia de smochine. O localitate din România, singura din Europa unde se organizează un festival dedicat acestui fruct

Data publicării:
Smochine getty 21.08

Smochinul creşte în general în zona Mării Mediteraneene. Însă, cum zona de vest din judeţul Mehedinţi are un microclimat mediteraneean, culturile de smochine din Sviniţa s-au adaptat foarte bine şi pe pământul românesc. În localitatea de pe malul Dunării locuiesc 950 de oameni, majoritatea etnici sârbi, pentru care culegerea fructelor este o adevărată tradiţie.

„Din moşi-strămoşi familiile aveau câte un smochin în curte pentru consumul propriu, pentru dulceaţa şi pentru fructul care este foarte dulce”, a declarat Nicolae Ilici, localnic. Smochinii sunt plantaţi pe 10 hectare, dintre care unul este al Primăriei. Plantele nu au nevoie de o îngrijire specială, ci doar trebuie udate puţin în zilele foarte călduroase.

„Anul acesta în comuna Sviniţa producţia de smochine este cu vreo 15 - 20 la sută mai bună ca anul trecut”, a declarat Nicolaie Curici, primarul comunei Sviniţa. Un kilogram costă cinci lei, însă cea mai mare parte a producţiei este transformată în dulceaţă, un brand înregistrat de localnici la OSIM. Producătorii nu s-au gândit încă să-şi ducă marfa în magazine. Vânzarea merge bine şi în poarta casei.

Smochinele erau un aliment de bază în antichitate. Asta datorită proprietăţilor nutritive şi curative deosebite. Se spune chiar că acesta era fructul preferat al Cleopatrei.

Smochinele sunt numite alimentul multifuncţional, fiind bogate în acizii graşi Omega 3,6, utili în combaterea constipaţiei, diabetului, colesterolului”, a spus Iuliana Ciurezu, nutriţionist.

Plantaţii de smochin se mai găsesc şi în Dobrogea, însă etnicii sârbi din Sviniţa spun că patria smochinelor este la ei în localitate. Aşa că în fiecare an la culesul smochinelor muzica sârbească răsună din difuzoare. De altfel, localitatea din Mehedinţi este singura din Europa unde se organizează un festival dedicat acestui fruct.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri