Senat. Concediu paternal, mărit la 15 zile 

Data publicării:
bebelus - GettyImages-492445604-4

Foto: Gulliver/Getty Images

Iniţiativa legislativă este semnată de senatorii PNL Dragoş Luchian şi Marius Nicoară şi deputatul Ştefan Băişanu. Potrivit propunerii legislative, dacă tatăl a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează la 15 zile lucrătoare. 

Raportul comisiei de muncă a fost de admitere, cu un amendament, în care senatorii au eliminat din proiect un alineat care prevedea că tatăl poate beneficia de concediul paternal pentru primii doi nou născuţi sau pentru primele două sarcini ale mamei. Senatorii au explicat abrogarea acestei prevederi, pentru că, prin dispoziţiile sale, crea discriminare între copiii aceluiaşi tată. 

Guvernul şi Consiliul Legislativ au dat un aviz favorabil propunerii legislative, în timp ce comisia de drepturile omului a elaborat un aviz de respingere. Propunerea legislativă va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. 

Legea 210/1999 privind concediul paternal prevede, în prezent, că  tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare. 

Sursă: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri