Serviciul de Ambulanţă are nevoie de salvare

Data publicării:
dacia ambulanta

Constantin Şpaiuc, şofer ambulanţă la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: Uitați, toate sunt sudate, le-am făcut și noi cum am putut, așa ne-am descurcat. Sunt vechi, sunt deteriorate. Ușile sunt sudate.

Aceasta este singura ambulanță a Institutului de Psihiatrie Socola din Iași. Dacia, fabricată în 2005, are peste 350.000 de kilometri la bord. Caroseria este plină de rugină, uşa este prinsă cu o sfoară, iar targa a fost sudată.

Gabriel Obadă, director de îngrijiri la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: În mod periodic se schimbă piese, se schimbă componente care cedează. Deocamdată tragem de dânsa, sperăm să ne mai țină.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi nici nu mai are o ambulanţă. Maşina, cu 800.000 de km la bord, este trasă pe dreapta de cinci luni.

La Serviciul Județean de Ambulanță din Iași ar fi nevoie de 40 de salvări. Din cele 67 de mașini, 25 au între 400.000 și 900.000 de kilometri la bord. Anul trecut, Ministerul Sănătății a repartizat doar două ambulanțe noi.

În Timiş, Ambulanţa deţine 75 de salvări, dintre care 51 sunt destinate intervenţiilor de urgenţă. Aproape jumătate au depăşit limita de casare, iar cheltuielile cu reparaţiile se ridică lunar la peste 80.000 de lei.

Victor Ţepeş, ambulanţier substaţia Jimbolia, Timiş: Drumurile sunt foarte stricate,nu putem nici să mergem la un caz de urgenţă cu viteză din cauza drumurilor. Încercăm să avem grijă şi de maşini şi să ajungem cât mai repede la caz.

Alte judeţe, aceeaşi problemă. În Caraş-Severin, 39 dintre ambulanţe sunt mai vechi de şase ani, iar în Hunedoara - 25 au aceeaşi vechime. Toate sunt folosite pentru intervenţiile de urgenţă.

Şi Serviciul de Ambulanţă Constanţa ar trebui să schimbe câteva dintre cele 81 de maşini de intervenţie. Au un grad mare de uzură, iar întreţinerea este tot mai costisitoare.

Vasile Popescu, manager SAJ Constanţa: Cam un miliard, bani vechi ar fi consumul pentru întreţinere. Avem acum un număr de cinci maşini la care este dosarul de casare făcut, înaintat Ministerului Sănătăţii spre aprobare şi mai avem un număr de 10 maşini care au peste 450-500.000 de kilometri.

Doar nouă ambulanţe au fost cumpărate recent, în 2013 şi 2014, prin Ministerul Sănătăţii şi prin Consiliul Judeţean.

Într-o singură zi, Ambulanţa Constanţa are în medie 350 de solicitări, iar vara numărul se dublează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri