Sibiu. Anchetă demarată la un centru pentru persoane cu handicap după o filmare Digi24

Data publicării:
azil handicapati

În centrul de la Râul Vadului sunt internate aproape 140 de persoane cu handicap, cele mai multe abandonate de familie de la vârste fragede. Reprezentanții unei organizaţii neguvernamentale s-au dus cu ajutoare, iar ce au văzut aici i-a îngrozit.

Cred că are 20 sau 21 de ani și eu nu l-am cântărit, pentru că așa cum e el e greu de pus la cântar. Eu zic 20-25 de kilograme, maxim. Trebuie neapărat internat într-un spital, pentru că este foarte, foarte deshidratat, Abia mai mișcă, e apatic”, spune Jenny Rasche, preşedinta ONG-ului.

Acum mă gândesc că a fost iad acolo. Majoritatea pacienţilor sunt speriaţi. Dacă vrei să-i mângâi, ei deja se apără”, susține Tabita Grancea, voluntar.

Şefa organizaţiei neguvernamentale care a descoperit situaţia a venit în România în urmă cu șapte ani. Ea spune că nu a mai întâlnit o asemenea situație.

Erau chinuiţi. Unii i-am găsit legaţi de pat. Era o femeie pishotică dezbrăcată, legată de pat. Trei-patru cazuri care erau aproape în comă de foame. Aşa de malnutriţi au fost”, susține Jenny Rasche, preşedinta ONG-ului.

Reporterii Digi24 au încercat să afle de la directorul centrului dacă acuzaţiile sunt adevărate.

După o oră şi jumătate de insistenţe, echipa de filmare a fost primită în centrul de asistenţă, însă i s-a permis accesul doar în anumite secţii.

„Avem meniul stabilit zilnic cu numărul de calorii. Mâncarea o primesc destul. Și beneficiarii sunt foarte multumiți, deci nu sunt chiar probleme”, spune Florin Miheţ, directorul centrului.

Starea pacienţilor îl contrazice pe director. Trandafir are 21 de ani și suferă de tetrapareză. Când a ajuns la Râu Vadului, acum trei ani, se plimba singur cu căruciorul pe holurile instituției. Acum, nu mai are putere nici să întindă o mână. Doctorii susţin că suferă de malnutriţie.

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială din Sibiu a pornit o anchetă, după ce a văzut imaginile din centrul pentru persoane cu handicap. „Se va constitui o comisie de control care se va deplasa la centrul de la Râul Vadului pentru evalua modul în care se respectă drepturile persoanelor cu handicap din acest centru”, a declarat Adela Stanciu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu.

Persoanele cu handicap care stau în centrele din judeţul Sibiu primesc mâncare în valoare de 11 lei pe zi, în urma unei decizii a Consiliului Local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri