„Sindromul copilului uitat”. 30 de copii se pierd zilnic la Mamaia

Data publicării:
copil plange shutterstock_558960286
Foto: Shutterstock

Odată ajunşi la mare, mulţi părinţi uită de copii. Ignoranță, inconștiență? Cel mai recent exemplu este gestul de neînțeles al unor părinţi, care şi-au lăsat fetiţa în vârstă de aproximativ 1 an singură în maşină, cu geamurile închise. S-a întâmplat în staţiunea Mamaia. E doar ultimul incident de pe litoral în care sunt implicaţi copiii - mulţi ajung să se piardă pe plajă, atrag atenţia salvamarii.

Fetiţa a fost văzută luni seară în maşină, ancorată în scăunelul său, pe bancheta din spate a maşinii. Niciunul dintre geamuri nu era deschis şi copilul ar fi putut să se sufoce de căldură. Autoturismul a fost parcat în dreptul unor vile în constructie, se pare, din Mamaia Nord.

Poliţia s-a autosesizat după imaginile apărute în mediul online şi a demarat cercetări ca să îi găsească pe părinţi, pentru că cei care au filmat scena din staţiune nu au sunat la 112. De altfel şi Direcţia Pentru Protecţia Copilului Constanţa va trimite notificare colegilor din Suceava ca să facă o anchetă socială la domiciliul familiei. 

„Evident că e de neînțeles un astfel de gest. Nu m-am întâlnit cu o astfel de situație. Copilul trebuie să fie în permanență supravegheat având în vedere că sunt mulți turiști pe litoral, e extrem de aglomerat. Trebuie să înțelegem că nu trebuie să punem interesul personal în detrimentul celorlalți și cu atât mai mult al familiei”, spune psihologul Adrian Gemănaru.

„Pe lângă efectele fizice ce se pot întâmpla, având în vedere că într-un spațiul închis, un autoturism lăsat în soare, ajunge la peste 40 grade. Pe lângă efecte fizice avem de-a face și cu efecte psihice ce îl pot afecta pe copil ulterior. Poate suferi o traumă cu greu recuperabilă”, avertizează psihologul.

Pe de altă parte, un alt fel de neglijență este frecventă pe plajele noastre. Părinții își rătăcesc copiii, pe care îi găsesc, în cele mai fericite cazuri, salvamarii sau alți turiști atenți la ce se întâmplă în jur. Salvatorii spun că în staţiunea Mamaia cel puţin 30 de copii se pierd în fiecare zi.

„De obicei turiștii vin și ne spun că și-au pierdut copilașul”, spune Alin Lupu, salvamar. „În stațiunea Mamaia cel mai des se pierd în zona Cleopatra, unde fluxul de turiști e foarte ridicat”, precizează salvamarul. „Rugăm părinții să îi aibă sub strictă supraveghere în permanență. Să nu îi lase nesupravegheați pe plajă. Oricând se pot pierde și doamne ferește să nu ajungem la cazuri mai rele”, subliniază Alin Lupu.

Trupul unui băiat în vârstă de 11 ani care dispăruse, duminică, în mare, în zona plajei Modern din municipiul Constanţa, a fost găsit prins între stabilopozi, în aceeaşi zonă. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Constanţa, băiatul a venit, duminică, împreună cu mama, bunica şi trei fraţi pe plaja Modern din municipiul Constanţa, familia respectivă locuind în Satu Nou. La un moment dat, băiatul de 11 ani a intrat în apă cu doi dintre fraţii săi, el fiind cel mai mare. El le-a spus că vrea să înoate până la geamandură şi nu a mai ieşit la mal. 

„Sindromul copilului uitat”

În ceea ce privește cazul fetiței lăsate în mașină, din păcate nu e o situație singulară. Ignoranța și inconștiența părinților par să fie universale. Zeci de astfel de cazuri, uneori fatale, sunt relatate și în presa de peste hotare. În Statele Unite, de exemplu, anul trecut au fost 36 de cazuri de copii care au murit după ce s-au supraîncălzit în maşini lăsate la soare. În Italia, unde aşa-zisul „sindrom al copilului uitat” a provocat mai multe tragedii în ultimii ani, guvernul a cerut recent ca fiecare scaun de maşină pentru copii să fie dotat cu o alarmă.

Anglia: „Cineva şi-a lăsat bebeluşul nou-născut în maşină. Plânge din toţi plămânii. Este revoltător!”

New Jersey, SUA:
- Trebuie să sparg geamul. Cineva şi-a lăsat copilul în maşină. Unde-i mama? Unde sunt părinţii?
- La cumpărături.
- Glumeşti? Doamne, draga de ea! E udă toată!
- E fetiţa ta? Ai lăsat-o în maşină!
- Îmi pare atât de rău!
- Niciun "îmi pare rău", putea să moară!

Indiana, SUA:
- E un bebeluş?
- Ceva se scurge din maşină, aveţi grijă!

Sunt câteva scene prezentate de presă. Aceşti copii au avut norocul de a fi zăriţi sau auziţi de trecători, dar în fiecare an în fiecare an sunt zeci de cazuri în care cei mici mor în maşini care se încing în soare. Majoritatea au mai puţin de 3 ani.

Deşi cazurile sunt mediatizate şi stârnesc indignare publică, astfel de tragedii continuă să se întâmple din cauza unor adulţi inconştienţi. În unele state lăsarea unui copil singur în maşină chiar şi câteva minute este o infracţiune.

Un poliţist ceartă o mamă în Vancouver, Canada:
- Îţi dai seama ce ai făcut? Copiii tăi puteau să moară. Nu pari să înţelegi în ce pericol i-ai pus. Geamurile erau ridicate, afară e cald, sunt suficiente câteva minute. De ce te cerţi cu mine, vrei să-şi iau copiii şi să nu-i mai vezi niciodată, asta vrei?

Potrivit unui studiu recent, dacă afară sunt 37 de grade Celsius, într-o maşină parcată la soare temperatura pe locurile din faţă urcă la 50 de grade, iar pe bancheta din spate ajunge la 46 grade Celsius într-o oră. Sunt condiţii mortale pentru un copil mic, care nu are aceeaşi capacitate de a face faţă căldurii ca un adult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri