Singurul oraș din România inclus într-un top al calității vieții

Data publicării:
oameni fericiti

Bucureştiul este singurul oraş din România, inclus într-un top mondial al calităţii vieţii. Vestea proastă este că Micul Paris este abia la jumătatea clasamentului. Chiar dacă devine tot mai mult o atracţie pentru turişti, îl trag în jos traficul aglomerat, poluarea şi infrastructura învechită. Pe primul loc în clasament rămâne Viena, pentru al 8-lea an la rând.

Nivelul de trai ridicat, oportunităţile de afaceri şi dezvolare, dar şi cele de distracţie au făcut ca Bucureştiul să fie singurul oraş din România inclus în topul mondial al urbelor, în funcţie de calitatea vieţii.

E bine de ştiut că Bucureştiul este oraşul cel mai dezvoltat, cel mai lipsit de griji materiale din România, dar la nivel de venituri repartizarea este absolut neuniformă. Sunt oameni cu venituri consistente şi sunt oameni care abia îşi duc traiul de azi pe mâine”, a explicat analistul economic George Vulcănescu.

Capitala nu punctează doar la bile albe.

Sunt multe cartiere fără facilităţi, fără instituţiile necesare în orice cartier şcoală, piaţă, locuri de petrecere a timpului liber. Avem zone în care se concentrează acestea cum ar fi zona centrală şi marile spaţii comerciale şi zone în care nu le găseşti şi oamenii trebuie să meargă dintr-o parte în cealaltă a oraşului”, a adăugat președintele Senatului Universității din București, Marian Preda.

Totuşi, oraşul punctează bine când vine vorba despre petrecerea timpului liber.

În timp ce pe cei tineri îi interesează foarte mult distracţia de noapte, fiind cunoscute celebrul Centru Vechi şi cluburile de noapte numeroase, la categoria celor de vârstă medie sunt multe monumente, case memoriale, sunt multe parcuri”, a explicat vicepreședintele unei agenții de turism, Dragoș Răducan.

Lucrând cu turiştii, exact asta am descoperit. Sunt fascinaţi de ceea ce găsesc, găsesc un oraş prietenos, găsesc un oraş în care pot realiza tot felul de activităţi, pot descoperi locuri, se pot distra, au viaţă de noapte, am mâncare bună, au cultură, au natură Comana şi Carpaţi, au cam tot ce le trebuie”, a adăugat reprezentanta unui ONG de turism, Anita Sterea.

Traficul aglomerat, poluarea şi infrastructura învechită trag oraşul în jos. Aşa că Bucureştiul este abia la jumătatea clasamentului în topul realizat de compania Mercer: pe locul 107 din 231.

Viena ocupă pentru al 8-lea an consecutiv primul loc în clasamentul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii, urmată de Zurich şi Auckland. De altfel, în clasamentul primelor zece oraşe, opt sunt din Europa. La polul opus, este capitala Irakului, Bagdad.

Clasamentul este întocmit anual, după analizarea a 40 de indicatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri