Sinistraţii vând casele primite. "Aşa pe nevăzutelea, 130 de milioane"

Data actualizării: Data publicării:
case

Ajutor abandonat de oamenii rămaşi fără locuinţe după inundaţiile din 2005 şi 2006. Casele construite pentru sinistraţii din Vrancea şi Dolj au rămas goale. Oamenii au preferat să le refacă pe cele vechi pentru că nu au vrut să-şi părăsească terenurile. Doar una din trei case noi, construite cu fonduri de la Guvern, mai are azi locatari.

Când îşi aminteşte de inundaţiile din 2005, Bădicăi Stănescu, din Vrancea, îi tremură şi astăzi vocea. A scăpat cu viaţă atunci, dar nu i-a mai rămas nimic altceva decât suflarea. A primit o casă de la Guvern, într-unul din satele apropiate, dar nu a vrut să-şi părăsească pământul.

Bădica Stănescu: „Foarte necăjiţi eram, nu aveam nici un mijloc de trai, aşa aici am pus grădină, am muncit pământul. Aici aveam morţi în cimitir şi ne lega pământul ăsta tare”.

Alţi sinistraţi au vândut casele de la Guvern.

În prezent, mai puţin de o treime din cartierul construit de Guvern este locuit. Multe case au fost părăsite sau cumpărate de oameni care nu locuiesc în ele.

Nicuşor Păcuraru, primarul comunei Vulturu: „Au fost vândute peste 50 de case şi se vând în continuare. Ei, după 5 ani de la inundaţii, au devenit proprietari deplini, poate să le vândă, să le transmită la moştenitori, să facă ce vor ei cu ele”.

Povestea din Vrancea s-a repetat şi în Oltenia, la Rast, localitate aproape rasă de pe faţa pământului de viiturile din 2006. Peste 800 de case au fost distruse, şi tot atâtea au fost construite de la zero pe un deal din apropiere, zonă devenită Rastu Nou.

10 ani mai târziu, un sfert din casele noi sunt părăsite. Multe se vând la preţuri de nimic.

Proprietarul unei case din Rastu Nou: „(Rep.: De ce vreţi să o vindeţi? Nu aţi locuit acolo niciodată?) Nu am locuit acolo. (Rep.: Şi care ar fi preţul?) Aşa pe nevăzutelea, 130 de milioane. (Rep.: Ce dotări are?) Nu are nimic. Nicio dotare”.

În vechiul sat, oamenii au reparat în schimb cât s-a putut şi s-au întors, chiar dacă pericolul unor noi viituri e mereu prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri