Soluții pentru pensii mai mari. Ministrul muncii respinge naționalizarea Pilonului II

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8

Dacă asta este ce vrem să facem, atunci pot să spun de pe acum că 2050 e un orizont optimist și că o să avem un colaps al sistemului de pensii și mai devreme. Pilonul II este o parte din soluție, nu o parte din problemă”, a declarat ministrul Dragoș Pîslaru.

Întrebat dacă este împotriva vreunei forme de naționalizare a Pilonului II (cum a făcut, recent, Polonia – n.r.), ministrul a fost ferm: „Categoric. Dacă, presupunând că ai face naționalizarea, ai trage de acolo banii și tu nu corectezi cauza, ci doar efectele, la un an-doi vei avea din nou aceeași problemă și nu vei mai avea nici Pilonul II”, a argumentat ministrul muncii.

Dragoș Pîslaru recunoaște că pensiile din România sunt mici, dar colapsul care pândește sistemul de pensii ar duce la un cerc vicios. Ministrul spune că altele ar trebui să fie soluțiile, în lipsa posibilității de a mări consistent pensiile. „Să extindem vârsta de pensionare, să avem o strategie pe probleme de îmbătrânire activă, să încercăm să îi luăm pe cei care încă mai pot activa în câmpul muncii, dacă vor lucrul ăsta, și să încerci să diversifici către sectorul privat sistemul de pensii private, ca lumea să aibă o plasă de siguranță”, a enumerat ministrul. În niciun caz, a subliniat el, măsuri politicianiste precum reducerea cotizării, pensionările anticipate sau pensiile speciale nu pot asigura viabilitatea sistemului de pensii și acesta se va prăbuși cu mult înainte de 2050.

Urmăriți AICI interviul integral acordat de ministrul muncii în emisiunea „În fața ta”, realizată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri