Șomerii fără calificare, lăsați pe drumuri

Data publicării:
someri

Peste 5.000 de şomeri din judeţul Harghita nu au nici măcar zece clase. Şi, cum nu au reuşit să-şi găsească de lucru pentru că nu au diplome de calificare, mulţi preferă să muncească prin sat cu ziua, doar să câştige ceva.

Şomerii necalificaţi sunt o problemă cu care reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita se confruntă de ani buni.

Angajatorii în general încadrează în muncă persoane cu calificare, pe locuri de muncă calificate, iar aceste persoane din păcate sunt defavorizate, motiv pentru care unele dintre ele sunt şi de 10-12 ani în evidenţele noastre”, spune Tiberiu Pănescu, director executiv al AJOFM Harghita.

Prea puţine firme acceptă să angajeze persoane care nu au o diplomă şi nici experienţă. Adrian Căliman a avut noroc să fie primit de o firmă din industria constructoare de maşini. Deşi a terminat liceul industrial, nu are nicio calificare. Şi, cu toate acestea, firma l-a acceptat ca muncitor.

„Să fac o calificare trebuie cel puţin să am o experienţă de trei, patru, cinci ani de zile. Şi nu pot să zic că mă duc, fac, dar nu reuşesc nimic, se duc banii degeaba pentru calificare”, spune Adrian Căliman, strungar.

„Şase luni, după care mi-am găsit de lucru. (A fost o periodă, n.r.) Destul de lungă. Dacă nu ai o ocupaţie şi ai o familie cu copii, mi s-a părut lungă”, spune și Adrian Davidoici, şofer pentru aprovizionare.

Pentru că în judeţul Harghita lipsa forţei de muncă este o problemă acută, angajatorii caută tot felul de soluţii.

„Noi am făcut fel de fel de oferte. De exemplu: oameni necalificaţi au venit la noi, i-am adoptat, i-am învăţat cât de cât, dar nu reușim să îi dăm calificare pe hârtie, nu sunt calificaţi într-adevăr”, spune Attila Kelemen, director executiv la o firmă de prelucrări prin aşchiere de confecţii metalice în Harghita.

În judeţul Harghita, rata şomajului este de 5,41%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri