Speculă cu bilete de transport pentru persoanele cu handicap, chiar în fața instituției

Data publicării:
cupoane

- Bilete autobuz.

- Pentru ce direcţie, ai Bucureştiul?

- Noi cumpărăm, nu vindem. De aici cumpărăm.

- Cumpăraţi.

- Cât daţi pe ele?

- 50 lei bonul.

Aşa sunt abordaţi toţi cei care zilele acestea vin la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului din Iaşi să-şi ridice biletele de transport interurban oferite gratuit persoanelor cu handicap şi însoţitorilor.

Speculanţii cumpără tichetele cu 50 de lei şi le vând mai departe cu câteva zeci de lei mai mult. Fug însă când văd camera de filmat.

- Unde le vindeţi mai departe? Ştiţi că este infracţiune?

- Hai, du-te şi dă-mi pace.

Samsarii nu duc lipsă de clienţi. De regulă, sunt vânaţi cei care merg pe rute foarte lungi, pentru că profitul ambelor părţi este semnificativ. De exemplu, un bilet de tren Iaşi-Timişoara costă, la casă, 130 de lei, însă speculaţii vând un tichet de gratuitate cu cel mult 80 de lei. .

Nu le-am luat încă, de acum le luăm.

- Şi le folosiţi?

- Nu, le dăm.

În faţa camerei, situaţia se schimbă. Cei dispuşi iniţial să vândă tichetele nu mai recunosc.

- Șase am, n-am vândut niciunul. Dacă voiam să le vând erau vândute.

Potrivit legii, persoanele cu handicap de gradul I primesc 12 bilete gratuite şi alte 12 pentru însoţitor, cu care pot călători oriunde în ţară, cu orice mijloc de transport. Documentele pot fi folosite de oricine, pentru că nu e nevoie de prezenţa titularului, dacă pe bilet se precizează că e vorba de un însoţitor.

Nu este logic şi nici legal în primul rând, nu-i normal. Sunt ale tale, trebuie să le foloseşti tu”, spune un ieșean.

Sunt, sunt de ăştia destui, aşteaptă la poartă la noi, aici”, adaugă un localnic.

Totul constituie infracţiune şi ar trebui ca atare pedepsiţi”, spune un alt ieșean.

La Direcţia de Asistenţă Socială din Iaşi se distribuie, anual, peste 110.000 de tichete gratuite. Nimeni nu ştie câte au fost folosite legal.

Legea spune că biletele sunt netransmisibile, dar tot legea nu dă nicio sancţiune”, declară Ion Ticu, director general adjunct al DGASPC Iaşi.

Dacă beneficiarii biletelor nu pot fi pedepsiţi pentru că le vând, samsarii de bilete pot fi cercetaţi pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. De altfel, un astfel de dosar, în care sunt implicate sute de persoane, este în lucru pe masa polițiștilor ieşeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri