Spitalul cu dietă vegetariană. Hrăneşte bolnavii doar cu legume şi fructe pentru că nu are bani de carne

Data publicării:
mancare spital

În mod normal, un adult ar trebui să mănânce 170 de grame de carne pe zi, iar un copil 130. Proteinele sunt cu atât mai necesare unor pacienţi slăbiţi de boală. La Spitalul de Urgenţă Vaslui, singurul din judeţ, bucătăresele nu au mai pus carne în mâncarea bolnavilor de o lună. Legume şi fructe sunt însă la discreţie. Ca să le dea totuşi şi ceva proteine suferinzilor, directorul a dat ordin să fie suplimentată alimentaţia cu brânzeturi, lapte și unt. Astăzi, însă, la ora prânzului, ele nu existau în meniul bolanvilor. În schimb, se odihneau pe rafturi în cămară.

Pacienţii de la Spitalul Judeţean Vaslui par că sunt la dietă, nicidecum la recuperare. Când vine ora mesei, bolnavii încep să facă pariuri. Ce legume primesc astăzi. Unii strâng din dinţi şi se consolează cu ideea că mai au puţin şi pleacă acasă.

Alte speranţe nu sunt. Niciun furnizor nu se încumetă să mai livreze carne spitalului Vaslui, pentru că instituţia nu se grăbeşte să îi plătească. Managerii au decis să folosească bugetul pentru plata salariilor şi cumpărarea medicamentelor.

S-a scos la licitație. Nici o firmă nu a participat, întrucât termenele de plată sunt foarte largi. Între 90 și 120 de zile am pus noi, în funcție de bugetul pe care îl avem”, a spus Lelila Croitoru, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Consiliul Judeţean Vaslui, care finanţează spitalul, promite că va găsi în curând bani şi pentru carne. Ar fi bine să se grăbească, spun nutriţioniştii.

Pentru că în condiţiile de stres, spitalizare, se produc tulburări în organism, pacienții care sunt internați prezintă un consum crescut nu numai de calorii, au și nevoie de proteine de calitate deosebită. Este bine ca această cantitate de proteine să vină din carne, două porții pe zi”, a spus Veronica Mocanu, nutriționist.

800 de bolnavi sunt internaţi, în medie, în fiecare lună, la spitalul judeţean Vaslui.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri