Sprijin pentru românii care muncesc în Qatar

Data publicării:
qatar

Mii de români lucrează în Qatar, iar în cursul vizitei făcute acolo, premierul Victor Ponta le-a promis sprijin oficial. Şeful Guvernului a anunţat că va trimite în emirat doi funcționari: un ataşat comercial şi un altul pe probleme de muncă.

În Qatar sunt aproape trei mii de români. Cei mai mulți, aproape o mie, lucrează în compania aeriană Qatar Airways. Încă aproape o mie sunt angajați în domeniul hotelier și lucrează ca bucătari sau electricieni. Și, desigur, pentru că țara este într-o continuă dezvoltare, vom găsi foarte mulți români și pe șantiere, în construcții.

Lucian Radu este de cinci ani în Qatar. Nu se gândeşte, deocamdată, să se întoarcă în ţară.

Pachetul salarial este foarte competitiv, condițiile de muncă sunt excelente, suntem încântați de ceea ce am găsit aici. Merg în România destul de des, îmi lipsește România”, mărturisește Lucian Radu, director al unei firme ce se ocupă cu organizarea de evenimente.

Şi Valentin Constantin vrea să mai stea câţiva ani în emirat. Lucrează ca bucătar pentru un lanţ de restaurante de cinci stele şi câştigă de trei ori mai bine ca acasă. În plus, se mândreşte cu clienţii celebri pentru care a gătit. Printre ei, Mel Gibson și Madonna.

„Încă nu sunt împlinit din punct de vedere profesional și financiar și cel puțin 4-5 ani o să tot fiu plecat de acasă”, spune Valentin Constantin.

Planurile românilor pe termen lung se bazează pe ofertele generoase ale patronilor qatarieni. Potrivit statisticilor, salariul mediu din Qatar depăşeşte 11 mii de dolari. Şi pentru că numărul celor care îşi fac planuri să plece în această ţară este în creştere, premierul vrea să trimită la Doha un ataşat pe probleme de muncă.

Am constatat încă o dată că nu știm să ne organizăm și să ne promovăm propriile interese, aici la Doha nici măcar nu avem un atașat comercial, cu siguranță când ajungem acasă trebuie să ne ocupăm. De asemenea, un atașat de muncă”, a declarat premierul Victor Ponta.

Pentru că este o ţară în continuă dezvoltare, sunt puţini oameni în Qatar care să nu muncească. În 2014, rata şomajului a fost de numai 0,2 la sută. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri