Statistică: Ziua în care au loc cele mai multe accidente

Data publicării:
accidente

Nu degeaba superstițioșii cred că ziua de vineri este una neagră. Datele Institutului Național de Statistică le dau perfectă dreptate. În zilele de vineri se petrec cele mai multe accidente rutiere, cu mult peste cele din orice altă zi lucrătoare. Şi mai e un lucru surprinzător: iarna, sunt mai puţine accidente pentru că autoritățile deszăpezesc greu şi târziu drumurile.

Conform statisticilor, luna august rămâne cea mai sângeroasă lună de pe parcursul unui an. Anul trecut s-au înregistrat puţin peste trei mii de accidente rutiere, spre deosebire de luna ianuarie când au fost puţin peste 1.800 de accidente rutiere. În continuare zilele de vineri de peste an rămân cele mai sângeroase. Statisticile au arătat că în aceste zile au fost înregistrate aproape cinci mii de accidente rutiere.

Datele INS arată că, în oricare altă zi săptămână, numărul accidentelor rutiere nu este mai mare de patru mii. Vinerea şi în zilele de sâmbătă şi duminică, sunt simţitor mai multe. În 2016, în zilele de vineri, media creşte la aproape 5.000.

Virgil Mihailovici, specialist în siguranță rutieră: 90 la sută din timpul folosirii unei maşini în cursul săptămânii are loc în oraş. Viteza de deplasare este foarte mică, frustrările sunt foarte mari. Când ieșim în weekend, vrem să ajungem primii prin teleportare la mare sau munte. Ajungem acolo și încercăm să mergem foarte tare. Nu știm să gestionăm această viteză.

Există şi comparaţii din perspectiva anotimpurilor. Şi aici, diferenţele sunt spectaculoase.

Vara rămâne periculoasă pe şosele, cu o medie de peste 3.000 de accidente în august. Iarna, în schimb, numărul lor scade brusc: în ianuarie, sunt sub 2.000.

Virgil Mihailovici, specialist în siguranță rutieră: Prin nedeszăpezire, se circulă mai puțin. Nu e mai puțin adevărat că noi am adoptat foarte târziu anumite prevederi care funcționează în Europa. Am fost împotriva folosirii pneurilor de sezon, a celor de iarnă foarte mulți ani. Abia în 2011, după 21 de ani toată lumea a înțeles că trebuie pneurile de iarnă.

Specialiștii spun că, dincolo de viteză și traversarea prin loc nepermis - care sunt cauzele principale de producere a tragediilor pe şosele - un factor determinat este și infrastructura precară din România. Şi asta indiferent de anotimp!

Dan Trifu, președinte ONG: Intervine și infrastructura rutieră, se vede clar că nu este suficientă pentru a asigura un trafic fluent, plus tot ce înseamnă imperfecțiuni ale structurii, găuri în asfalt, obstacole ca lucrări care nu se mai termină și care nu sunt bine marcate și care duc la tragedii pe șosele.

Polițiștii au fost chemați la accidente de cele mai multe ori pe timpul zilei, în 71% dintre cazuri. 20% din accidente s-au produs fie la răsărit, fie la apus. Sunt atât de multe dimineaţa devreme şi seara târziu pentru că e vorba de fix acele momente ale zilei când se schimbă lumina şi ochii au nevoie de adaptare la modificări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri