Stejarul de 900 de ani, de la Braşov

Data publicării:
Arborele-anului

La 70 de kilometri de Braşov se ridică mândru stejarul care a prins vremea cnezatelor şi voievodatelor. Au trecut pe lângă el triburile nomazilor, dar şi timpurile.

Bătrânul din Carpaţi, numele pe care-l mai poartă stejarul, are o circumferinţă de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri.

Trunchiul imens este cel care ne arată cât de bătrân este de fapt stejarul din Mercheaşa. Pentru a-l înconjura este nevoie de 9 oameni.

Stejarul nu a putut rămâne neobservat, astfel că în anul 2009 o asociaţie l-a trecut pe lista celor mai spectaculoşi copaci din ţară. Aşa a câştigat titlul de "Cel mai bătrân arbore din România", în faţa altor 27 de copetitori.

Din vechea pădure de stejari de la Mercheaşa, de peste 300 de ha, singurul care a rămas în picioare de-a lungul secolelor este Bătrânul Carpaţilor.

Însă chiar şi cu promovarea din ultimii ani, puţini sunt turiştii care ajung la Mercheaşa să vadă această minune a naturii.

De când au aflat câţi ani are stejarul care se ridică falnic pe păşunea de la marginea satului, oamenii spun că înţeleg măreţia naturii.

Stejarul este comoara cea mai mare a comunei, aşa că reprezentanţii Ocolului Silvic l-au îngrădit, să îl protejeze de animalele care pasc în zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri