Strada îngustă din România care despărțea casele a două etnii diferite

Data publicării:
strada vantului constanta

Vizităm zona veche a oraşului Constanţa şi străbatem una dintre cele mai înguste străzi din ţară. În trecut, „Stradela Vântului” era văzută ca o graniţă simbolică între casele a două etnii: greceşti şi armeneşti.

Stradela Vântului din Constanţa se numără printre cele mai înguste străzi din ţară. Are doar doi metri lățime, poate fi cuprinsă de avengura braţelor unui turist şi se întinde pe numai 100 de metri distanţă. Acest coridor formează o adevărată punte între vechi și nou, trecut și prezent.

Ca să nu rataţi intrarea pe străduţa îngustă trebuie să mergeţi la pas prin zona veche a oraşului, iar între străzile Callatis şi Karatzali veţi zări un coridor îngust.

Aici au fost foarte multe case de negustori. Prin negustori nu ne referim la Ionescu şi Popescu, am avut foarte mulţi greci armeni şi evrei. Chiar casa de lângă mine a fost a unui astfel de negustor evreu şi alături din câte ştiu a unuia grec. Şi ca stil de arhitectură noi ne putem mândri că le avem pe toate”, spune Diana Slav, ghid turistic.

La începutul anului 1900, străduţa era văzută ca o graniţă simbolică între casele a două cartiere: cel grecesc şi cel armenesc.

În partea aceasta aveam mahalaua grecească şi de aici pornea mahalaua armenească. De aceea avem şi foarte multe biserici, fiecare mahala are biserica proprie”, afirmă Diana Slav - ghid turistic.

Străduţa, ferită de cele mai multe ori de razele soarelui, adăposteşte multe clădiri declarate monument istoric. Un imobil boieresc, ridicat la sfârşitul secolului trecut, atrage atenţia tuturor celor care se plimbă pe coridorul îngust.

Avem genul acesta de arhitectură cu pînză de păianjen sus la gratiile ferestrei cu acel turnuleţ pe colţ. Foarte mulţi copii spun că acela este turnul prinţesei, cine sunt eu să le stric imaginaţia. Şi mai sunt unele cu un fel de cupolă”, adaugă Diana Slav - ghid turistic.

Cei care locuiesc pe cea mai îngustă strada din Constanţa se consideră norocoşi. Vasile Mavronian îşi aminteşte cu drag cum arăta zona în urmă cu 30 de ani.

Era piatră cubică gen în stil italian, chiar exact ca în Italia era piatră cubică. Era făcută strada de la un cap la altul”, spune Vasile Mavronian, localnic.

Bărbatul spune că s-a obişnuit cu numărul mare de turişti care vin şi se fotografiază pe straduţa cu parfum de epocă.

Este plăcut că este vizitată de foarte mulţi turişti şi faptul că este vizitată ne face să fim mândri”, spune Vasile Mavronian, localnic.

Se spune că pe Stradela Vântului a ajuns şi unul dintre cei mai mari povestitori ai lumii. Scriitorul danez Hans Christian Andersen a descris această stradă în 1841, ca fiind cât o palmă de lată.

Fiind atât de îngustă, rişti să treci pe lângă ea şi să nu o vezi şi vine acel moment de amintire care îţi va rămâne după o vacanţă şi pe de altă parte este şi acea tristeţe de stadiul în care se află clădirile”, spune Diana Slav, ghid turistic.

După Strada Sforii din Braşov, a cărei lăţime este de 110 centimetri, Stradela Vântului din Constanţa se numără printre cele mai înguste străzi din ţară.

Urmăriți emisiunea „Turist acasă” în fiecare duminică, de la ora 15:20, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri