Studiu: 117 salarii medii pentru o casă

Data publicării:
imobiliar locuinte casa case tranzactii shutterstock_129797951

Vrei să fii proprietar în propria casă? Trebuie să pui deoparte salariul pe câţiva ani înainte de a te gândi măcar să încerci să cumperi! Un studiu arată că e vorba de o misiune imposibilă, pentru cei care nu vor să se înhame la un credit bancar. Dar, am putea învăţa din experienţa altor europeni. Să nu ne repezim să fim proprietari, mai bine ne obişnuim să economisim înainte.

Cine plănuieşte să cumpere o locuinţă cu 2 camere trebuie să economisească aproximativ 117 salarii medii pe economie, venitul pe aproape 10 ani de munca. Spre comparaţie, anul trecut, era nevoie de 114 salarii medii.

Totuşi e mai bine decât în perioada de vârf a pieţei imobiliare, când era nevoie de o perioadă de trei ori mai mare. Un cumpărător trebuia să strângă atunci 395 de salarii medii, venitul pe 33 de ani de muncă. În plus, clienţii nu mai cumpără apartamente cu suprafeţe mari, ci pun preţ mai degrabă pe zonă şi finisaje. Preţurile au crescut cu aproape 10 procente în ultimul an.

Gabriel Voicu, reprezentant al unei firme de consultanţă imobiliară: „Toate componentele preţului imobilului au crescut: preţul forţei de muncă, preţul materilelor, preţul terenului”.

Şi se tot construieşte. Dezvoltatorii mizează pe puterea de cumpărare mai mare. Sunt cinci domenii, arată studiul, în care salariile sar de o mie de euro, mai ales în IT sau în sectorul bancar. Dar, cei care vor să ia un credit trebuie întâi să se obişnuiască să pună deoparte bani şi abia apoi să îşi dorească să fie proprietari. Ar trebui să învăţăm din experienţa suedezilor şi francezilor.

Magnus Berntsson - preşedintele Adunării Regiunilor Europei: „Depinde foarte mult dacă locuieşte în zonele rurale ori în Gothenburg sau în Stockholm, de exemplu. În oraşele medii nimeni nu îşi va putea cumpăra o casă fără credit de la bancă”.

Mathieu Mori - secretar general al Adunării Regiunilor Europei: „Dacă locuieşti în Paris sau în alte oraşe mari e probabil mult mai scump, problema este că salariile nu sunt întotdeauna mari în acele oraşe. Aş spune că trebuie puşi bani deoparte cel puţin 7 ani pentru a putea cumpăra o casă.”

La noi, se vede lipsa educaţiei financiare, iar salariile sunt mici.

Sunt peste 100 de proiecte rezidenţiale în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, adică 14.000 de locuinţe. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri