Sari la conținut

Studiu îngrijorător. Rata șomajului printre tinerii români, comparabilă cu cea din Grecia și Spania

Rezultatele slabe de la bacalaureat, abandonul şcolar şi, în unele cazuri, lipsa calificărilor potrivite pentru piaţa muncii, au făcut ca mulţi tineri români să nu aibă o direcţie foarte clară în viaţă. Cele mai recente date Eurostat arată că 24% dintre tinerii sub 24 de ani nu au absolut nicio ocupaţie.

Totuşi, procentul tinerilor români care au un loc de muncă sare de 37%, în vreme ce 36,4% sunt încă elevi sau studenţi şi doar 1,9% îşi împart timpul între serviciu şi şcoală.

Ponderea celor fără ocupaţie a crescut cu aproape 5% în aproape un deceniu. În 2006, doar 18,9% se aflau în această situaţie. O explicaţie stă în faptul că foarte mulţi tineri au ajuns în incapacitatea de a lua diploma de bacalaureat după introducerea camerelor de filmat în sălile de examen. Iar diploma de liceu nu cântăreşte foarte mult pentur angajatori.

România a ajuns astfel să aibă a patra cea mai mare pondere a tinerilor fără ocupaţie din Uniunea Europeană după Italia, Grecia şi Croaţia şi cu două procente peste cea din Spania.

Munca în timpul studiilor, evitată de tinerii români  

Paradoxal şi ponderea tinerilor care au un loc de muncă este una dintre cele mai mari din Europa, cu cinci procente peste media europeană. Însă poziţia bună în clasament vine cu un preţ. Angajaţii de până în 25 de ani nu îşi mai continuă studiile.

România este de departe pe ultimul loc în Uninea Europeană la ponderea tinerilor care lucrează şi învaţă în acelaşi timp, şi nici la ponderea elevilor şi studenţilor concentraţi exclusiv pe şcoală nu stă foarte bine comparativ cu alte ţări europene.

De exemplu, în Olanda nu mai puţin de 42% dintre tineri lucrează şi învaţă în acelaşi timp, în vreme ce 23% sunt exclusiv elevi sau studenţi. În total, peste 65% dintre olandezii de până în 25 de ani încă învaţă indiferent dacă lucrează sau nu, în vreme ce în România ponderea totală a tinerilor de pe băncile şcolilor nu depăşeşte 40%.

O situaţie asemănătoare cu cea din Olanda este şi în Danemarca sau Germania. Toate sunt ţări în care ponderea tinerilor lipsiţi de ocupaţie este sub 10%. Cu cât procentul celor încă aflaţi la şcoală este mai mare, cu atât forţa de muncă din acele state va fi mai bine pregătită. Asta în vreme ce în România companiile se plâng de mai mulţi ani că nu reuşesc să găsească suficient de mulţi oameni care să aibă calificarea potrivită pentru posturile pe care le scot la concurs.