Studiu. Particule poluante, în creierul uman

Data actualizării: Data publicării:
The Wellcome Collections Unveils Their New Exhibition Brains
LONDON, ENGLAND - MARCH 27: A man passes an exhibit at the Wellcome trusts new 'Brains' exhibition at the Wellcome Collection on March 27, 2012 in London, England. The exhibit makes up part of the Wellcome Collection's major new exhibition, 'Brains' which includes slices of Einstein's brain, 3000 year old trepanned skulls, ancient Egyptian mummified brains and brains in jars, and opens to the public from March 29 June 17, 2012. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

După ce-au fost depistate în plămâni şi sânge, particule fine, poluante au fost descoperite acum şi în creierul uman, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Lancaster. Este pentru prima oară când se face o astfel de descoperire, iar acum cercetătorii încearcă să afle dacă nu cumva astfel de particule contribuie la apariţia unor maladii, precum Alzheimer.

Cercetătorii de la Universitatea Lancaster au analizat mostre de ţesut cerebral de la 29 de persoane care au trăit şi au murit în Mexico City, considerat a fi unul dintre cele mai poluate oraşe din lume. Nu mică le-a fost mirarea când în aceste ţesuturi au găsit mostre de particule poluante. Oxidul de fier este principalul poluant.

„Putem spune că sunt milioane de astfel de microparticule poluante în creier. Într-un singur gram de ţesut cerebral pot fi milioane de particule”, a spus Barbara Maher, proofesor la Universitatea Lancaster.

Studiul arată că particulele poluante de mari dimensiuni se opresc la nivelul nasului, dar cele mici pot ajunge în plămâni şi de aici în sânge. Noutatea este că cele mai fine dintre particule îşi pot face drum până la creier.

„Sunt un milion de posibilităţi ca aceste particule să producă afecţiuni ale creierului”, a adăugat Barbara Maher.

Chiar dacă nu a fost făcută încă o legătură directă între poluare şi diverse afecţiuni cerebrale, această posibilitate nu mai poate fi, de-acum încolo, ignorată. Odată ajunse în creier, astfel de particule pot întrerupe legăturile dintre celulele nervoase, aşa cum se întâmplă în cazul maladiei Alzheimer.

„Acest studiu ne arată pentru prima dată că astfel de particule de magnetită pot ajunge la creier, iar acest lucru este foarte important”, a spus Clare Watson, medic la Societatea pentru Alzheimer.

La începutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că poluarea aerului este răspunzătoare pentru cel puţin trei milioane de decese premature în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri