Succes în scaun cu rotile. Un vaccin administrat greșit le-a schimbat complet viața

Data publicării:
paralimpici tenis

Dacian şi Petru nu aveau nici măcar un an când un vaccin administrat greşit le-a schimbat complet viaţa. Nu au învăţat niciodată să meargă, dar au reuşit să facă performanţă.

Cei doi s-au cunoscut în şcoala generală şi i-a legat pasiunea pentru tenisul de masă. După 15 ani de muncă, Dacian a reuşit chiar să obţină medalia de aur la Jocurile Mondiale de la Soci.

Pentru mine a fost o ambiţie, în primul rând aveam un sport pe care puteam să îl practic şi, normal, era o ambiţie când jucam cu cei în picioare să îi bat”, spune sportivul paralimpic Dacian Maksin.

Chiar dacă au dizabilitate, au o voinţă extraodinară şi poţi lucra foarte uşor cu ei”, subliniază antrenoarea Anca Cherecheș.

Sportivii spun însă că nu ar fi ajuns astăzi atât de departe dacă nu ar fi fost ajutaţi de britanica Sally Lamont, cea care a fondat clubul de sport pentru paralimpici în anul 1999.

Ne-a ajutat cu chirie când stăteam la facultate, când aveam nevoie de ceva veneam la ea, pot să spun că a fost ca o mamă pentru noi”, mărturisește Petru Ifrosa.

În România este foarte dificil să găseşti sponsori pentru sportivii paralimpici”, declară fără ocolișuri Sally Wood-Lamont, fondatorul Clubului Sportiv Lamont Cluj.

Ambiţia i-a ajutat pe Dacian Maksin și Petru Ifrosa să devină campioni. Societatea mai are de lucrat însă, cred tinerii...

În societate, în schimb, dizabilitatea este un dezavantaj, pentru că întâlneşti, de exemplu la autobuze, poate nu vine şoferul să scoată rampa, autobuzul nu îl trage la alveolă cum trebuie”, exemplifică Dacian. 

Clubul sportiv din Cluj va ajunge în curând la 50 de membri cu dizabilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri